Economia

La fusió de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu es farà sense intervenció pública, segons Salgado

La vicepresidenta assegura que només s'hauran de posar d'acord amb la Generalitat perquè no han demanat ajuts estatals. El consell de ministres aprova la creació d'un organisme de rescats, però la ministra manté que les comunitats autònomes no perden competències

La fusió de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu, amb la possible incorporació de Caixa Manresa per configurar la tercera caixa catalana en volum d'actius, es farà al marge del control estatal, ja que les entitats no han demanat l'ajut de fons públics per a l'operació, segons la vicepresidenta segona espanyola i ministra d'Economia, Elena Salgado. "Ara per ara, es tracta d'una fusió en l'àmbit totalment privat, i per tant és la comunitat autònoma qui ha de donar la seva opinió. El Banc d'Espanya, en tot cas, els assessorarà en el que calgui i vulguin", ha matisat Salgado després del consell de ministres.

En la reunió d'aquest divendres, l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ha aprovat un decret llei de reestructuració del sistema financer espanyol que crea el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), un nou òrgan amb possibilitats d'aportar fons públics a les entitats que els necessitin per a fusions o absorcions. El FROB podrà seure als consells d'administració de les entitats que calgui salvar, mitjançant la compra d'accions, i també temporalment, de les que es vulguin fusionar i demanin un ajut temporal mitjançant la venda de valors per un període no superior als cinc anys.

Tanmateix, cap d'aquests casos es correspon amb la fusió que s'està preparant a Catalunya.

La llei de caixes no es toca, de moment
D'altra banda, Salgado també ha assegurat que les comunitats autònomes, i per tant la Generalitat, conservaran absolutament totes les seves competències sobre les caixes "igual que el ministeri d'Economia sobre els bancs". La Generalitat, per tant, podrà continuar vetant fusions interterritorials, excepte en el cas d'entitats intervingudes directament pel Banc d'Espanya. "No cal modificar la llei de caixes per al procés de reestructuració que proposem amb el decret que hem aprovat avui, i no té cap sentit abordar aquest tema en aquest moment", ha puntualitzat.

Per Salgado, el sistema financer espanyol ha superat la crisi internacional gràcies al control rigorós del Banc d'Espanya, que han fet que el sistema sigui "sanejat" i format per entitats "fortes". Tot i insistir que actualment no hi ha cap entitat amb problemes greus, el govern espanyol considera que és el moment "oportú per a una reestructuració", per aportar-hi fons públics i per què algunes entitats "es reforcin amb processos de fusió, concentració o absorció". En total, a l'Estat espanyol hi ha 49 bancs, 46 caixes i 90 cooperatives de crèdit, segons el recompte de la ministra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona