Economia

Zapatero endureix l'ajust

El govern espanyol promet retallar abans el dèficit i estalviar 15.000 milions més

Zapatero contraataca els mercats: Espanya no és Grècia i sanejarà els seus comptes més ràpid del que es preveia, reduint el dèficit públic mig punt més del que havia promès aquest 2010 i un 1% addicional l'any que ve.

Així ho va anunciar ahir als seus homòlegs la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, en el seu enèsim intent de calmar les borses i demostrar que, de moment, l'Estat espanyol no necessita ajudes. Per si de cas, però, la Unió Europea va deixar enllestit un fons milionari per salvar una economia tan gran com l'espanyola o la italiana si no resisteixen la pitjor crisi de la història de l'euro.

Rescatada Grècia, després que el Fons Monetari Internacional aprovés finalment ahir els seus 30.000 milions d'euros de préstec a un interès de poc més del 3%, els Vint-i-set es preparen per si han de salvar també un dels socis grans de fer fallida. El rescat d'Atenes ha estat agònic, un caos interminable -de quatre mesos- i fins i tot ineficaç, perquè els mercats continuen dessagnant-la i els grecs protestant violentament als carrers, així que la zona euro no vol tornar a ensopegar amb els mateixos errors. Però el que més preocupa, a la UE i les borses, és que amb els 110.000 milions d'euros amb què s'ha tapat el forat grec no n'hi hauria ni per començar si Espanya o Itàlia caiguessin.

Per això en tancar aquesta edició els ministres europeus de Finances discutien si posar damunt la taula 650.000 milions d'euros que qualsevol soci pugui fer servir en cas d'emergència, un avís als mercats: l'euro espanyol o portuguès és el mateix que l'alemany i qui ataqui Espanya o Portugal s'estarà enfrontant també amb Alemanya. "Espanya no es planteja haver de recórrer a aquest fons", va aclarir Salgado. I per fulminar qualsevol dubte de les borses va anunciar que l'Estat s'estrenyerà encara més el cinturó.

El govern espanyol havia promès a Brussel·les que retallaria els seus números vermells de l'11,2% fins al 9,8% aquest any i fins al 7,5% l'any que ve, però ahir va voler llançar un missatge de fermesa i austeritat prometent que accelerarà aquest ajust.

Salgado va assegurar als seus homòlegs que finalment reduirà el dèficit al 9,3% aquest 2010, estalviant 5.000 milions d'euros addicionals, i que el 2011 doblarà l'esforç per rebaixar-lo fins al 6,5% gastant 10.000 milions menys del que havia previst. Espanya té fins al 2013 de termini per tornar a respectar el 3% màxim de dèficit fixat per Brussel·les. José Luis Rodríguez Zapatero exposarà aquest pla d'estalvi dimecres al Congrés i assegurarà que la retallada de la despesa no posarà fre al creixement.

Avançant la retallada ahir a Brussel·les, Salgado va cedir a les pressions de França i Alemanya i es va intentar avançar a un nou esfondrament de les borses aquest dilluns.

Tràmits més àgils

Per estabilitzar l'euro, els ministres de Finances enllestien ahir a la nit un fons multimilionari d'emergència amb què la Comissió Europea podrà ajudar directament, de forma àgil, els socis més tocats, sense necessitat de rebre el vistiplau de la resta ni de completar un procés tan feixuc com el de Grècia. El Banc Central Europeu, a més, podrà comprar deute públic com si fos la Reserva Federal dels Estats Units, tornarà a injectar liquiditat per finançar el sector bancari i, com des de fa una setmana, acceptarà que els bancs li paguin amb bons públics porqueria a canvi dels seus préstecs.

Després de dos anys de crisi reivindicant lligar més de prop l'organisme que presideix Jean-Claude Trichet, Nicolas Sarkozy se surt amb la seva. Aquest fons hauria d'estar disponible avui mateix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

L’atur juvenil mundial marca la xifra més baixa dels darrers quinze anys

barcelona
economia

El Prat bat un nou rècord al juliol: més de 5 milions de passatgers

barcelona
economia

Es dispara el nombre de persones i empreses que no poden fer front als seus deutes

barcelona
VILOBÍ D’ONYAR

L’aeroport de Girona-Costa Brava supera el milió de passatgers

VILOBÍ D’ONYAR
economia

L’aeroport del Prat supera els cinc milions de passatgers al juliol i bat un nou rècord històric

El Prat de Llobregat
GIRONA

Joieria Quera obre la seva quarta botiga física a Sant Sebastià

GIRONA
L’ALTRA POTA DE LA MAJORIA

La clau d’una caixa d’obertura retardada

Barcelona
Informació especial

Impactar una marca en tres segons

Consultora de comunicació de Lleal Tulsà

L’Estat inverteix el 45% del que pressuposta

Barcelona