Economia

La UE aprova un fons de rescat permanent de 750.000 milions d'euros

L'Ecofin, els ministres d'Economia i Finances europeus, activa un fons conjunt de suport a l'euro que ha de servir per rescatar països en fallida o que pateixin atacs especulatius sobre el seu deute. Com a contrapartida, els Estats amb més problemes es comprometen a accelerar la reducció del deute públic

Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea, l'Ecofin, han acordat aquest dilluns de matinada un paquet de préstecs d'emergència, amb el suport del Fons Monetari Internacional (FMI), de més de 700 milions d'euros per evitar que la crisi de Grècia es pugui estendre a d'altres països.

El fons serviria per rescatar països en fallida que puguin patir, com en el cas grec, crisis en el seu deute i defensar així l'euro. Com a contrapartida, els Estats amb més problemes es comprometen a accelerar la reducció del deute públic. L'acord ha arribat després de més d'onze hores de converses dels 27 ministres.

En concret, la UE aportarà 500.000 milions d'euros per assistir els països de l'eurozona, i especialment Espanya i Portugal, si tenen problemes per refinançar el seu deute. Però, en aquest mecanisme de rescat, hi participarà també el Fons Monetari Internacional (FMI), amb una aportació que podria arribar a 250.000 milions d'euros, segons ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado

A més, el Banc Central Europeu (BCE) comprarà deute públic en els mercats secundaris per injectar liquiditat i estabilitzar els mercats de deute sobirà.

Salgado no ha volgut especificar les mesures concretes que adoptarà Espanya i s'ha remès a la compareixença parlamentària del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de dimecres que ve. Tot i això, ha avançat que suposaran una retallada addicional del dèficit públic del 0,5% per a aquest any, equivalent a 5.000 milions d'euros, i de l '1% per al 2011 (uns 10.000 milions d'euros).

La vicepresidenta del govern espanyol ha assenyalat que les "circumstàncies excepcionals" en els mercats financers obliguen a "accelerar la consolidació fiscal" malgrat el seu impacte en el creixement. "Ha quedat clar en les últimes setmanes que l'element de consolidació fiscal cobra més importància en relació amb l'element creixement", ha insistit Salgado.

L'objectiu del mecanisme de rescat és "garantir l'estabilitat de l'euro, a la zona i en els mercats financers", ha dit la ministra d'Economia francesa, Christine Lagarde, a l'entrada de la reunió. ""Estem veient en els mercats comportaments de bandada de llops i, si no aturem aquestes bandades, faran a trossos els països més febles", ha assegurat el seu homòleg suec, Anders Borg.

El nou fons inclou en primer lloc 440.000 milions d'euros en préstecs i garanties dels països de l'eurozona per a un termini de 3 anys, seguint el model del rescat a Grècia. La Comissió havia proposat que fos ella la que acudís als mercats per demanar prestats els fons necessaris amb la garantia del pressupost comunitari, però Alemanya i els Països Baixos han vetat aquesta opció perquè no volien donar més poder a l'executiu comunitari.

El comissari d'Assumptes Econòmics ha explicat que en aquest mecanisme intergovernamental hi participaran tots els Estats de l'eurozona. S'activarà en qüestió d'"algunes setmanes", tal com ha passat amb Grècia, perquè cada Estat membre haurà de completar els seus procediments parlamentaris nacionals.

Les negociacions a l'Ecofin s'han dificultat per l'absència del ministre d'Economia alemany, Wolfgang Schauble, hospitalitzat per motius de salut. Qui sí que hi ha intervingut, telefònicament, ha estat el president dels Estats Units, Barack Obama, que ha demanat a la cancellera alemanya, Angela Merkel, i al president francès, Sarkozy, que la Unió Europea adopti mesures que generin confiança als mercats. De fet, l'euro ja s'ha revaloritzat lleugerament als mercats asiàtics després de les mesures d'ajuda a Grècia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.