Economia

La Loapa de l'Inem

L’Estat es nega a traspassar el control dels subsidis però ara imposa per decret que el SOC faci la primera tria dels aturats que han de rebre els 420 euros. La Generalitat accepta i els sindicats avisen que l’ordre obligarà a reduir el temps que dediquen a buscar feina als inscrits

Als funcionaris del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) els ha tocat ser els policies dolents dels ajuts de 420 euros als aturats sense subsidi. S’han passat una setmana rebutjant sol·licitants que no tenien dret a la prestació perquè se’ls va acabar l’atur abans de l’1 d’agost. Als que hi tenen dret, hauran de fer-los reunir la documentació –calen les nòmines de tots els que viuen amb el candidat– fins que l’expedient estigui a punt per traspassar-lo a l’Inem, als funcionaris de l’Estat que, en la majoria de casos –si la tria s’ha fet bé–, atorgaran l’ajut: seran els policies bons.

Aquesta situació, que segons els sindicats obligarà el personal del SOC a deixar de banda les seves tasques –buscar feina als inscrits– per atendre aquesta tramitació, se salta de facto el repartiment de competències entre Estat i Generalitat.

El traspàs es va acordar en el pacte del Majestic entre el govern de Jordi Pujol i el primer de José María Aznar. Es van atorgar les polítiques actives d’ocupació a la Generalitat i les passives –els subsidis– van quedar en mans de l’Estat. “Volíem que es traspassés tot, que era el lògic, però es van entossudir perquè entenen que els subsidis afecten la caixa única de la Seguretat Social”, recorda Ignasi Farreres, exconseller de Treball i negociador del traspàs amb l’aleshores ministre Javier Arenas.

La ratlla vermella de Javier Arenas
El mateix Farreres explica que la discussió va arribar a un punt surrealista quan va preguntar com s’havien de repartir els funcionaris, ja que la feina de l’Inem quedaria fragmentada. “Doncs pintarem una ratlla vermella a terra a les oficines, per separar els teus dels meus”, va resoldre Arenas. “Primer vaig pensar que era una broma, però aviat vaig veure que ho deia seriosament”, explica l’exconseller.

La ratlla vermella d’Arenas es va traduir, efectivament, en les actuals oficines de treball, on hi ha els funcionaris del SOC –que inscriuen els aturats que busquen feina i gestionen els cursos i l’orientació professional– i, al costat, una unitat de funcionaris estatals que tramiten el subsidi.
Tanmateix, l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ha decidit saltar-se la línia imaginària. El reial decret llei 10/2009 estableix que la sol·licitud dels 420 euros “es presentarà al servei públic d’ocupació competent de la gestió de l’itinerari [ocupacional]”: a Catalunya, el SOC.

“Aquest decret, a la pràctica, significa que l’administració estatal està ordenant unes tasques determinades a funcionaris d’una altra administració, i això no es pot fer”, adverteix Ferreres. “En tot cas, caldria fixar la decisió amb un conveni entre les dues administracions”, afegeix.

El departament dirigit per Mar Serna ofereix, com a única resposta, que s’aplica, “per analogia”, el conveni de 1998. Signat en el moment del traspàs, va fer que els treballadors del SOC fessin, durant el primer any, la tramitació inicial del subsidi ordinari d’atur abans de passar els expedients a l’Inem.

El tracte va deixar d’aplicar-se perquè no era pràctic, però ara ha ressuscitat per a aquest subsidi extraordinari. “Per analogia? Si aquell conveni no es va renovar i no s’aplica!”, respon Àngels Torrents, de la UGT. “No s’entén per què la Generalitat s’ha deixat marcar aquest gol. Nosaltres creiem que s’hauria de traspassar tot a la Generalitat, però amb mitjans. Ara només ens han encolomat la feina”, reflexiona.

Un “negoci rodó”
“El negoci és rodó”, ironitza Simón Rosado, secretari d’Acció Sindical de CCOO. “La conselleria diu que no pot bloquejar l’arribada d’un ajut, però no es tracta d’això, sinó de reclamar els recursos”, puntualitza. “En una època en què és tan important intentar casar l’oferta amb la demanda de feina, no podem desviar recursos cap a una feina que no és competència del SOC, encara que ho disfressin dient que aquest ajut va lligat a uns itineraris de formació que sí que pertoquen a la Generalitat, perquè no hi ha mitjans per fer-los i ni tan sols estan dissenyats”, conclou.

Els formularis, en castellà
Des que va començar precipitadament el procés per distribuir els nous ajuts Zapatero, al SOC han rebut tres models de formulari diferents en una setmana. Cap d'aquests impresos, però, és en català. La conselleria diu que “l’Inem hi està treballant” i que n’hi haurà “d’aquí unes setmanes”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.