Economia

Els sindicats rebutgen abaixar salaris com proposa la CEOE

Díaz Ferrán reclama que els sous caiguin un punt mentre UGT i CCOO demanen que es mantingui el poder adquisitiu

Amb el diàleg social interromput fins al setembre i enmig de veus que demanen a les parts que arribin a un acord satisfactori, el president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, va llançar ahir un nou projectil sobre la taula de negociació. El cap dels empresaris va defensar en una entrevista a Abc que els salaris dels treballadors es redueixin com a mínim un 1% aquest any –en línia amb l’evolució de la inflació– en unes declaracions que van indignar els sindicats.

Malgrat que les revisions salarials no formen part del diàleg social, aquesta petició afegeix un grau més a l’enorme distància que existeix entre les demandes de la patronal i dels sindicats i fa més difícil que es pugui arribar a un acord al setembre.

La vicesecretària general de la UGT de Catalunya, Eva Granados, va recordar que els sous espanyols són un terç més baixos que la mitjana de l’Europa dels vint-i-set i que la meitat dels treballadors de l’Estat cobren mil euros o menys, a més d’afegir que el poder adquisitiu ha baixat un 0,6% entre 2005 i 2008. Amb aquests arguments,

Granados va replicar que “hi ha hagut moderació salarial des de l’inici de la democràcia” i va acusar el president de la CEOE de dinamitar les relacions amb els sindicats: “És d’un cinisme propi de la dreta demanar que seguem a la taula i alhora que s’abaixin els salaris”. CCOO de Catalunya, per la seva banda, creu que Ferrán “ha estat dificultant el diàleg social en tot moment i aquesta no deixa de ser una provocació més”, va dir la secretària de socioeconomia del sindicat, Cristina Faciaben.

Dèficit de demanda
La posició dels sindicats és que es mantingui el poder adquisitiu amb augments salarials segons la situació de cada sector. “Si no el mantenim, hi haurà un dèficit de demanda importantíssim i caurà encara més el consum”, va dir Faciaben, que va acusar la CEOE de voler “mantenir el mercat de treball precari, basat en baixos costos salarials”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.