Economia

Els partits catalans denuncien que Zapatero s'equivoca amb mesures "fàcils" i poc útils

Lamenten la falta de mesures estructurals, que són les necessàries per poder generar ocupació laboral

Els diversos partits catalans, excepte el PSC, han reiterat les seves dures crítiques contra el pla de reajustament pressupostari del govern de l'Estat, especialment pel que fa a les pensions i la retallada dels sous dels funcionaris, mentre lamenten la falta de grans mesures estructurals. Especialment criticat també ha estat la insinuació de Zapatero d'incrementar la pressió fiscal sobre els grans patrimonis, que no s'ha concretat, i l'exempció dels treballadors d'empreses públiques de l'aplicació de la retallada.

El conseller de Economia i Finances, Antoni Castells, ha descartat que el govern aprovi dimarts el seu paquet de mesures. Castells ha al·legat que vol conèixer amb detall el text del decret llei de l'Estat, encara no publicat.

Per la seva banda, el president i candidat de CiU a la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat que la rebaixa de sous públics i la congelació de les pensions "hipotecaran la recuperació econòmica" i es podien haver evitat "no contractant tanta gent i congelant els sous fa dos anys, com han fet tantes empreses". “Això repercutirà en la recuperació, perquè aquesta gent consumiran menys i les empreses vendran menys”, ha alertat. Mas ha retret al govern català que vagi "a remolc", sense prendre iniciatives, del que diu Zapatero i que aquest "va a remolc del que diuen Merkel, Sarkozy i Obama, i el Fons Monetari Internacional".

A Catalunya, a remolc de Zapatero
Mas ha avançat les línies generals de l'actuació de CiU a l'hora de convalidar el decret del govern espanyol: “Algunes coses no hi haurà més remei [que aprovarles], no ens hi oposarem frontalment però d’entusiasme, cap. Amb les pensions ens hi oposarem, perquè una congelació fent pagar la factura a gent que no hi té res a veure, amb pensions molt justetes, no tenim perquè donar-hi suport”, ha declarat.

Segons Mas, “les mesures que no han aprovat son les estructurals: l’energètica, la del mercat laboral, la de l’administració pública, la reforma dels sistemes educatius, la de la formació professional... Temes pendents durant anys i que no es resolen. Ara van al més fàcil, quan els criden l’atenció des d’Europa i els EUA”, ha lamentat.

Falta de valentia
El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha suggerit a Rodríguez Zapatero que comenci la retallada pressupostària rebaixant les despeses del Ministeri de Defensa i no el sou dels funcionaris. Puigcercós ha denunciat que "fa falta valentia per part del govern perquè paguin la crisi els que ens hi han portat" i ha reclamat que la retallada comenci per la reducció de les despeses dels ministeris. Ha suggerit l'eliminació d'algunes carteres de l'executiu i la reducció de la despesa en altres. Pel líder d'ERC, és "inconcebible" que es retalli en pensions i sous dels funcionaris i que, per contra, la retallada no s'apliqui a les empreses públiques.

La presidenta del Partit Popular a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat a Convergència i Unió que voti en contra de les mesures d'austeritat que aquest dijous va aprovar el govern espanyol. Sánchez-Camacho ha advertit que "si CiU torna a abstenir-se en aquesta votació veurem que li està fent el joc al Partit Socialista i al senyor Zapatero". La candidata del PP també ha opinat que aquestes mesures "no són per sortir de la crisi", sino "per pal·liar els errors de la política econòmica" del govern espanyol. També ha qualificat la mesura com "la retallada més gran de la història de la democràcia".

Mesures "inacceptables i injustes"
El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha expressat seva confiança que els socis de govern tripartit de Catalunya -ERC i PSC- no defensaran mesures "inacceptables i injustes" per retallar el dèficit públic.

El secretari general d'ICV ha denunciat les mesures de l'Estat com a "inacceptables i injustes" i,han criticat l'"espectacle que va donar" el president del govern, José Luis Rodriguez Zapatero, presentant un decret "desproporcionadament injust". En contrapartida, demana que el govern tripartit ha de ser més "rigorós" i proposar polítiques que augmentin els ingressos i no només retallin despeses.

El dirigent ecosocialista ha insistit en la necessitat de mantenir una reunió entre els socis del tripartit per abordar les mesures econòmiques a aplicar a Catalunya, i ha explicat que el fet que ja es conegui el decret del govern de l'Estat facilitarà aquests contactes. Herrera s'ha mostrat d'acord amb la necessitat de posposar inversions en infraestructures públiques, tal com va assumir el president José Montilla, i ha assegurat que es podria endarrerir la construcció de la Línia 9 del Metro de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona