Política

Retallada consumada

Es complica l’aprovació al Congrés unint ajust i congelació de pensions en el decret

Després d’alimentar de dia un imminent càstig a les rendes altes, filtrant singularment a TVE i la Cadena SER abans de l’informatiu del migdia la creació al detall d’un nou impost que gravaria patrimonis i rendes que superin 790.000 euros o 1 milió d’euros, el consell de ministres que es va reunir a les quatre de la tarda i que va concloure amb tints nocturns passades les nou del vespre va consumar la retallada anunciada a funcionaris i pensionistes. Entre l’opció de reforçar el missatge als mercats o aplanar la convalidació al Congrés, José Luis Rodríguez Zapatero va primar la primera i es va complicar la segona unint en un mateix decret la rebaixa del sou dels funcionaris un 5% i la impopular congelació de pensions. “És el decret que el país necessita”, va esgrimir la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega, tot i concedir que és “dolorós”.

La tisorada més dràstica de la democràcia es plasma en un decret i en tres acords complementaris. De la rebaixa de sous públics només se’n salva qui cobri fins a 949,5 euros al mes, l’equivalent a 1,5 vegades el salari mínim. Perquè d’aquesta nòmina en amunt el govern aplica rebaixes salarials que van des del 0,56% fins al 7%. I a mesura que s’escala en l’administració pública es continua elevant la rebaixa, des del 8% que s’abarateix la nòmina d’un director general fins al 10% de la dels secretaris d’Estat o al 15% de la dels ministres i el president del govern.

L’estalvi en sous públics serà de 2.300 milions el 2010 i de 2.200 milions més el 2011. El govern, això sí, respectarà la paga extra de juny íntegra. A l’hora de marcar la guia a les comunitats, Salgado va avançar que del 5% de rebaixa mitjana, un 2% serà obligat per a l’autonomia i els 3 punts restants seran variables i els repartirà per grups segons el seu criteri. No afecta, però, els treballadors d’empreses públiques. A partir d’aquest paraigua, el govern català decidirà l’abast de la seva retallada .

Després de sospesar la desvinculació de les pensions del decret, assumint que la seva impopularitat fulminava la llista d’aliats al Congrés per convalidar un decret en què el PSOE necessita set vots més, la sorpresa és que la Moncloa hi adhereix la congelació de pensions del 2011. La raó és que la UE ha assistit a vacil·lacions de Zapatero en l’edat de jubilació i ara es tractava de conjurar amb fermesa la voracitat especulativa dels mercats. I el compromís és reduir el dèficit 15.000 milions en dos anys, 5.000 enguany i 10.000 el que ve.

El problema nouvingut és que l’únic suport per tirar endavant el decret venia del líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, que la vigília havia avançat que “CiU no votarà contra el que aplaudeix Europa”. Ho va fer, però, sense saber que el decret englobaria el tràngol de congelar alhora les pensions contributives (5 milions dels 8 milions de pensionistes de l’Estat). Des del PP Cristóbal Montoro va negar-li ahir el suport, mentre a l’esquerra parlamentària el PSOE no confia a pescar-hi ni un sol vot.

A més de sous públics i pensions, el lot d’ajust inclou l’enduriment de la jubilació parcial per estalviar 400 milions en dos anys, l’eliminació del xec nadó de 2.500 euros i la demora de la dependència.

Salgado va dedicar la roda de premsa a negar l’imminent càstig als rics i va corregir que “renda i patrimoni no sempre són similars”. Segons ella, té sis mesos per aplicar una alça d’impostos que no entrararia en vigor fins al 2011.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona