Economia

L'FMI adverteix que encara cal treballar molt per sanejar els sistemes financers

El director d'Afers Monetaris, José Viñals, alerta que un excés de confiança podria impedir fer la feina en la direcció correcta

El conseller financer i director d'Afers Monetaris i Mercats de Capital del Fons Monetari Internacional (FMI), José Viñals, ha afirmat avui que "queda molt per fer per sanejar els sistemes financers" a escala internacional, i que això és "absolutament fonamental" per a una recuperació duradora i sortir de la crisi.

En la seva intervenció en una conferència sobre expectatives de creixement a la XXV Reunió del Cercle d'Economia a Sitges, Viñals ha dit que cal avaluar la solidesa dels balanços de les entitats financeres de cada país i veure quines entitats són viables i quines no ho són.

Ha instat a resoldre les no viables i veure si les viables necessiten ser recapitalitzades, subjectant-les a processos de reestructuració, "absent en massa processos que s'han portat a terme en els últims dos anys". El representant de l'FMI considera que el capital ha de venir sobretot del sector privat i en última instància del sector públic, quan respongui a l'interès general.

Respecte als 'brots verds' que s'han començat a observar, s'ha mostrat preocupat perquè provoquin "excés de confiança i complaença". Per aquesta raó, ha instat a apuntalar aquests primers signes de recuperació amb polítiques monetàries i pressupostàries que "mantinguin un bon to de l'activitat econòmica sense posar en perill la sostenibilitat dels comptes públics".

Viñals ha apel·lat a evitar un proteccionisme financer perquè "agreujaria la crisi internacional", i ha considerat: "si volem anar a un nou sistema financer més estable, o ho fem ara o no ho farem en molt temps", amb la conseqüència de la crisi en el futur "tan o més greus que l'actual".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.