Economia

L’obra social es queda a casa

Les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu respectaran amb la integració la territorialitat dels seus projectes fundacionals

Quan els consells de Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu van anunciar la seva fusió, el 21 de juliol passat, va néixer la que serà la tercera gran caixa catalana però també un gran neguit al voltant de quin seria el futur de l’obra social de les respectives entitats, molt vinculades als seus territoris. Quinze dies després de la fusió i moltes hores de treball –encara en curs– dels executius de les tres entitats van donar com a resultat una solució que agradarà i tranquil·litzarà tothom: l’obra social es queda a casa, cadascuna al territori al qual pertany, per continuar amb un dels eixos que caracteritzen aquest tipus d’entitats financeres comarcals, el seu arrelament al territori.

En el últims cinc anys, les tres entitats han destinat en conjunt 100 milions d’euros a l’obra social. Per a aquest 2009, any en què la crisi ja havia desplegat les seves ales a l’economia espanyola, Caixa Sabadell i Caixa Terrassa van aportar un pressupost de 10 milions d’euros cadascuna a l’obra social i Caixa Manlleu va donar 2 milions.

“Aquest any, la quantitat disminuirà, però no pas perquè la fusió afecti aquestes partides, sinó perquè les entitats pateixen molt la crisi econòmica”, van expressar ahir fonts de les entitats. El cert és que, amb una quantitat menor, la nova caixa tindrà un únic departament d’obra social del qual dependran els consells territorials que es crearan, gestors del gruix de les dotacions. A més, també hi haurà un fons comú de quantia limitada, que dependrà de la nova entitat resultant de la fusió. “Volem mantenir l’obra social, volem la continuïtat de les obres pròpies i emblemàtiques, que són moltes, i volem continuar el contacte directe amb la nostra societat civil”, van explicar ahir a l’AVUI fonts de les entitats fusionades.

L’obra social serà unitària, però les seus territorials mantindran el nom actual, al qual s’afegirà la nova marca –un nom que en cap cas serà geogràfic– de la nova entitat i el corresponent logotip. Fora dels territoris de les caixes fusionades, serà la nova marca i el seu logotip el que lluiran les façanes. Una comissió atorgarà les dotacions de manera proporcional, depenent de les partides que cada una de les caixes hagi dedicat en els últims anys als projectes socials. Aquest càlcul atorgarà a Terrassa i Sabadell una dotació molt similar en el repartiment dels recursos.

Caixa Girona pica l’ullet

Les tres entitats han fet diana amb la decisió de deixar la major part de l’obra social al territori de cadascuna i han obert els ulls a la direcció de Caixa Girona, que ara estudia si s’enganxa a la fusió de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu. L’entitat gironina, que ja havia avançat la seva negativa a fusionar-se –o més aviat a ser absorbida– amb Caixa Catalunya, ha vist la llum amb la decisió de la nova entitat catalana de conservar la territorialitat de l’obra social de cada una de les caixes fusionades.

El Banc d’Espanya ja ha manifestat que la distribució pensada per a l’obra social i la pròpia fusió de les tres entitats ha estat modèlica i no descarta fer servir l’esquema en altres fusions a l’Estat espanyol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.