Economia

L’ajuda de 420 euros exclou el 70% d’aturats sense subsidi

El consell de ministres aprova avui la mesura, que entrarà en vigor amb efectes retroactius des de l’1 d’agost. L’Estat obligarà els beneficiaris a formar-se durant els sis mesos de durada

El govern central va anunciar, enmig de les difícils negociacions del diàleg social, que cediria a part de les demandes sindicals i ampliaria durant sis mesos el cobrament de subsidi als aturats que haguessin perdut tota font d’ingressos.

Demà, mes i mig després de l’anunci, entrarà en vigor l’ajut de 420 euros, però no tots els aturats sense cap tipus de subsidi el podran cobrar i en quedaran exclosos gairebé set de cada deu.

Amb el document final de l’ajut a punt d’entrar al consell de ministres –avui ha de ser aprovat–, el ministre de Treball, Celestino Corbacho, va avançar ahir en una entrevista a Europa Press que més de 300.000 aturats podran beneficiar-se de l’ajut de 420 euros durant un període de sis mesos, ampliable a un any si la situació dels comptes públics ho permet.

Actualment hi ha a tot l’Estat gairebé un milió d’aturats que no cobren ni prestació contributiva ni cap altre tipus de subsidi d’atur ni renda d’inserció, és a dir, que prop de 700.000 continuarien sense rebre’l si l’ajut només arriba a 300.000 persones.

Els sindicats CCOO i UGT, que havien negociat la mesura en el marc del diàleg social, van explicar ahir que no disposen del document que ha de ser aprovat avui pel consell de ministres, però es mostraven sorpresos també per la diferència entre aturats desprotegits i beneficiaris dels 420 euros. El ministeri, per la seva banda, no va voler donar els detalls ni els requisits que hauran de complir les persones sense feina per percebre el nou subsidi.

Fonts sindicals, però, van explicar que la percepció de l’ajut estaria vinculada a la renda familiar, amb un topall d’ingressos. És a dir, que una persona que no té feina ni subsidi però el seu cònjuge té feina i uns ingressos a partir d’un mínim, no el cobraria. Tampoc el cobrarien els estudiants que s’incorporen al mercat laboral però no troben ocupació ni treballadors temporals que han perdut la feina i no tenen dret a prestació contributiva, segons les mateixes fonts.

Un altre dels requisits que va explicar Corbacho és que els beneficiaris hauran de participar en un itinerari de formació a càrrec dels serveis d’ocupació de les comunitats autònomes.

Els números no surten
L’ajut s’aprovarà avui i entrarà en vigor demà amb efectes retroactius des de l’1 d’agost, va explicar Corbacho, que va xifrar la despesa en 400 milions d’euros a compte de l’Inem i dels pressupostos de l’Estat.

No obstant, amb aquesta quantitat només podrien rebre el subsidi prop de 160.000 persones. S’haurien de destinar 756 milions per ajudar 300.000 aturats durant sis mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona