Economia

La borsa no reacciona al missatge de solvència i credibilitat de Salgado a Londres

Després d'un inici de setmana positiu l'Ibex 35 ha invertit la tendència i perdia prop de 0,8 punts en el parquet de Madrid per la baixada dels bancs mentre el Tresor s'esforça a presentar una oferta positiva per invertir en deute

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, i el secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, han anat a Londres aquest dilluns per intentar convèncer els analistes econòmics i el mercat financer internacional sobre la solvència i credibilitat de la situació espanyola. Malgrat el desplegament de gestos i mesures, aquest dilluns la borsa tornava a entrar en pèrdues a mitja sessió, arrossegada per la caiguda dels bancs.

Els responsables de la política econòmica del govern de José Luis Rodríguez Zapatero intenten sortir al pas dels comentaris i anàlisis formulats des de diversos mitjans i organismes britànics sobre la fragilitat de l'economia espanyola. Salgado es reunia aquest dilluns amb periodistes i articulistes del diari Financial Times, molt crític amb la política del govern Zapatero, fins al punt d'advertir fa poc que a Espanya s'estava covant "un drama potencialment més gran" que a Grècia, atès que és una economia quatre vegades més gran.

El secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, inicia a Londres una gira que continuarà després a París, per explicar als inversors estrangers l'estratègia del Tresor Públic i les característiques del deute espanyol.

"Assistim a maniobres tèrboles perquè hi ha una resistència molt clara contra un control i una regulació clars dels mercats" per part d'aquells "que són a l'origen d'aquesta crisi, els especuladors financers internacionals", ha dit aquest dilluns el ministre de Foment en una entrevista a la SER.

Nou descens a la borsa
La borsa de Madrid marcava aquest dilluns al migdia una pèrdua del 0,78% de l'Íbex 35, en el nivell dels 10.024,1 punts. Tot i que els parquets han iniciat la setmana amb signes positius, però ben aviat han invertit la tendència. Les pujades de Telefónica (+0,49%) i de Repsol YFP (+0,25%) no han estat suficients per compensar les pèrdues dels bancs.

En concret, Banesto perdia un 2,39%. També tenien pèrdues BBVA (-1,96%), Banc Santander (-1,14%), Banc Sabadell (-1,10%), Banc Popular (-0,98%) i Bankinter (-0,35%). Entre els descensos més importants hi havia Grifols (-3,03%), Abengoa (-2,91%), Inditex (-2,87%), FCC (-2,80%) i Iberia (-2,60%).

Emissió de deute públic
Mentrestant, el Tresor Públic ha fet públic que reduïrà la seva necessitat de finançament net d'un 34,2% aquest 2010 en relació a l'any anterior, amb una magnitud de fins a 76.800 milions d'euros en pròximes emissions. D'aquesta manera, el saldo viu del deute en circulació arribarà fins als 553.500 milions d'euros, una xifra que equival al 55% del PIB, mentre que en relació amb el conjunt de les administracions públiques la previsió arriba fins al 65,9%.

L'administració espanyola no es cansa de repetir que el deute públic sobre el PIB es manté gairebé un 20 per cent per sota de la mitjana europea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.