Economia

L'Íbex-35 puja un 1% al final de la sessió d'aquest dilluns

Els mercats europeus no manifesten cap reacció a la campanya d'explicacions que el govern espanyol ha iniciat a Londres després de les fortes caigudes de la setmana passada

La Borsa de Madrid ha tancat la sessió d'aquest dilluns amb una pujada de l'1,02%, que ha situat l'Íbex-35 en el nivell dels 10.206,3 punts, després de tres jornades de fortes caigudes la setmana passada, en què el selectiu va tocar nivells mínims. Els grans mercats europeus no han mostrat cap reacció a la campanya de promoció econòmica i financera que aquest dilluns ha iniciat a Londres la vicepresidenta del govern espanyol, Elena Salgado.

Els inversors han apostat per fer una compra selectiva i aquest dilluns un altre cop han optat per recollir posicions davant la possibilitat que les borses comencin a repuntar. A més, l'obertura alcista de Wall Street ha permès consolidar els guanys al tancament, en una jornada de dades positives per a Europa, ja que l'economia francesa creixerà un 0,5% en el primer trimestre del 2010.

Els principals impulsors de la pujada d'aquest dilluns han estat els grans valors: Repsol YPF (+2,62%), seguit de Telefónica (+2,13%), Banco Santander (+1,94%), Banc Popular (+1,28%), Bankinter (+1%), Banc Sabadell (+0,78%), BBVA (+0,58%) i Iberdrola (+0,15%). Val a dir que els principals bancs espanyols mostraven a mitja sessió posicions negatives.

Tot i això, a la banda de les pujades també s'han col·locat Abertis (+2,69%), BME (+2,39%) i Arcelor Mittal (+2,37%). Entre els principals descensos s'han situat Iberia (-4,29%), Abengoa (-3,58%), Grífols (-3,17%) i Ferrovial (-2,27%).

Salgado, de promoció
La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, i el secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, han anat a Londres aquest dilluns per intentar convèncer els analistes econòmics i el mercat financer internacional sobre la solvència i credibilitat de la situació espanyola. Malgrat el desplegament de gestos i mesures, aquest dilluns la borsa tornava a entrar en pèrdues a mitja sessió, arrossegada per la caiguda dels bancs.

Els responsables de la política econòmica del govern de José Luis Rodríguez Zapatero intenten sortir al pas dels comentaris i anàlisis formulats des de diversos mitjans i organismes britànics sobre la fragilitat de l'economia espanyola. Salgado es reunia aquest dilluns amb periodistes i articulistes del diari Financial Times, molt crític amb la política del govern Zapatero, fins al punt d'advertir fa poc que a Espanya s'estava covant "un drama potencialment més gran" que a Grècia, atès que és una economia quatre vegades més gran.

Emissió de deute públic
El Tresor Públic ha fet públic que reduïrà la seva necessitat de finançament net d'un 34,2% aquest 2010 en relació a l'any anterior, amb una magnitud de fins a 76.800 milions d'euros en pròximes emissions. D'aquesta manera, el saldo viu del deute en circulació arribarà fins als 553.500 milions d'euros, una xifra que equival al 55% del PIB, mentre que en relació amb el conjunt de les administracions públiques la previsió arriba fins al 65,9%.

L'administració espanyola no es cansa de repetir que el deute públic sobre el PIB es manté gairebé un 20 per cent per sota de la mitjana europea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.