Economia

La borsa no reacciona al missatge de solvència i credibilitat de Salgado a Londres

Després d'un inici de setmana positiu l'Ibex 35 ha invertit la tendència i perdia prop de 0,8 punts en el parquet de Madrid per la baixada dels bancs mentre el Tresor s'esforça a presentar una oferta positiva per invertir en deute

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, i el secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, han anat a Londres aquest dilluns per intentar convèncer els analistes econòmics i el mercat financer internacional sobre la solvència i credibilitat de la situació espanyola. Malgrat el desplegament de gestos i mesures, aquest dilluns la borsa tornava a entrar en pèrdues a mitja sessió, arrossegada per la caiguda dels bancs.

Els responsables de la política econòmica del govern de José Luis Rodríguez Zapatero intenten sortir al pas dels comentaris i anàlisis formulats des de diversos mitjans i organismes britànics sobre la fragilitat de l'economia espanyola. Salgado es reunia aquest dilluns amb periodistes i articulistes del diari Financial Times, molt crític amb la política del govern Zapatero, fins al punt d'advertir fa poc que a Espanya s'estava covant "un drama potencialment més gran" que a Grècia, atès que és una economia quatre vegades més gran.

El secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, inicia a Londres una gira que continuarà després a París, per explicar als inversors estrangers l'estratègia del Tresor Públic i les característiques del deute espanyol.

"Assistim a maniobres tèrboles perquè hi ha una resistència molt clara contra un control i una regulació clars dels mercats" per part d'aquells "que són a l'origen d'aquesta crisi, els especuladors financers internacionals", ha dit aquest dilluns el ministre de Foment en una entrevista a la SER.

Nou descens a la borsa
La borsa de Madrid marcava aquest dilluns al migdia una pèrdua del 0,78% de l'Íbex 35, en el nivell dels 10.024,1 punts. Tot i que els parquets han iniciat la setmana amb signes positius, però ben aviat han invertit la tendència. Les pujades de Telefónica (+0,49%) i de Repsol YFP (+0,25%) no han estat suficients per compensar les pèrdues dels bancs.

En concret, Banesto perdia un 2,39%. També tenien pèrdues BBVA (-1,96%), Banc Santander (-1,14%), Banc Sabadell (-1,10%), Banc Popular (-0,98%) i Bankinter (-0,35%). Entre els descensos més importants hi havia Grifols (-3,03%), Abengoa (-2,91%), Inditex (-2,87%), FCC (-2,80%) i Iberia (-2,60%).

Emissió de deute públic
Mentrestant, el Tresor Públic ha fet públic que reduïrà la seva necessitat de finançament net d'un 34,2% aquest 2010 en relació a l'any anterior, amb una magnitud de fins a 76.800 milions d'euros en pròximes emissions. D'aquesta manera, el saldo viu del deute en circulació arribarà fins als 553.500 milions d'euros, una xifra que equival al 55% del PIB, mentre que en relació amb el conjunt de les administracions públiques la previsió arriba fins al 65,9%.

L'administració espanyola no es cansa de repetir que el deute públic sobre el PIB es manté gairebé un 20 per cent per sota de la mitjana europea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA