Economia

L'IPC harmonitzat aprofundeix la seva caiguda fins a l'1% al setembre

L'indicador que serveix  per calcular l'índex d'inflació de la Unió Europea encadena ja 7 mesos en negatiu a l'Estat

L'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) en el conjunt de l'Estat ha situat la seva taxa interanual al -1% al setembre, fet que suposa una disminució de dues dècimes, ja que en el mes d'agost aquesta variació ha estat del -0,8%, segons l'indicador avançat elaborat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'IPCH ha aprofundit així la caiguda en el novè mes de l'any i encadena set mesos en negatiu, després que al juliol va situar la seva taxa interanual al -1,4%, la dada més negativa aconseguida en tota la sèrie històrica d'aquest indicador, que arrenca al gener del 1997.

En concret, l'IPCH va entrar per primera vegada en negatiu al mes de març passat.

La taxa anual de l'IPC harmonitzat acostuma a coincidir –amb prou feines varia en alguna dècima– amb la de l'IPC general, l'evolució del qual del mes de setembre es publicarà el pròxim 14 d'octubre.

Al març la inflació espanyola va entrar per primera vegada en negatiu, ja que des del 1961, any en què comença la sèrie, mai s'havia experimentat una taxa negativa de creixement dels preus.

L'IPC harmonitzat, que serveix després a Eurostat per incorporar-lo al càlcul de l'índex d'inflació a la Unió Europea, proporciona un avanç de com van evolucionar els preus a Espanya durant el mes de setembre.

La seva publicació respon a la política d'Eurostat i del Banc Central Europeu (BCE) d'oferir dades equiparables en temps i qualitat a les produïdes als Estats Units.

Malgrat tot, l'INE recorda que la informació que proporciona l'indicador avançat és únicament orientativa, de manera que no ha de coincidir necessàriament amb la dada definitiva, que es donarà a conèixer el pròxim 14 d'octubre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.