Economia

Adéu als minipisos de 30 metres quadrats

Els pisos nous que es construeixin a partir d'ara a Catalunya hauran de tenir una superfície mínima de 40 metres quadrats, en comptes dels 30 actuals, en compliment del decret que ha aprovat aquest dimarts la Generalitat i que regula les condicions d'habitabilitat dels habitatges.
El decret, que incorpora diverses novetats respecte a la normativa actual, impedeix d'aquesta manera que a Catalunya es construeixin els minipisos que va proposar el 2005 la llavors ministra d'Habitatge María Antonia Trujillo, concebuts com estances protegides d'entre 30 i 45 metres quadrats en règim de lloguer destinades als joves.

Això en el cas de l'obra nova, ja que en els habitatges usats el decret de la Generalitat segueix fixant un mínim de 20 metres quadrats de superfície útil, mentre que en les cases construïdes abans de 1984 es permeten espais de 15 metres quadrats, sempre que l'immoble no sigui venut o transmès.

La nova normativa estableix també que els pisos han de ser aptes per a l'ocupació de dues persones i han d'estar adaptats a discapacitats, que han de ser capaços de desplaçar-se de forma autònoma pels espais d'ús comú.

Recupera el safareig
Especifica també quins espais mínims i necessaris ha de posseir tot habitatge. Així, a més d'una habitació, un bany i la cuina, els pisos han de disposar d'un espai mínim per a l'emmagatzematge i d'un safareig, i han de preveure "una solució per a l'assecat natural de la roba".

La cuina, el bany i els passadissos han de tenir unes determinades dimensions, de la mateixa manera que l'altura dels sostres, que ha de ser d'almenys 2,5 metres.

En el cas dels immobles de nova construcció, la normativa també augmenta en quatre metres quadrats les dimensions de les habitacions, encara que no distingeix, com ara, entre habitacions individuals i dobles.

La cèdula d'habitabilitat
El nou decret, d'una altra banda, regula la cèdula d'habitabilitat que determina la llei del dret a l'habitatge, que manté la vigència de quinze anys.

Els habitatges nous o rehabilitats han de disposar d'aquest certificat prèviament a la seva ocupació, mentre que els pisos usats hauran de tenir-la quan es procedeixi a la venda, cessió o lloguer.

La cèdula d'habitabilitat podrà ser atorgada pels ajuntaments, una vegada delegada la competència, que fins ara posseïa en exclusiva el departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida