Economia

La construcció perdrà 60.000 treballadors més aquest any

Crisi laboral

Els que diuen que ja s’ha produït la gran correcció del sector de la construcció s’equivoquen. Com a mínim així ho pensa la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), que preveu que el sector perdrà 60.000 llocs de treball aquest any, xifra que equival a una de cada sis persones que a principis d’any treballaven en el sector al Principat, unes 362.000, segons l’última enquesta de població activa de l’INE.

Una part d’aquest ajust ja s’ha produït en el primer trimestre, quan les llistes d’aturats han sumat 25.000 persones provinents de la construcció. Això vol dir que d’ara fins a final d’any es perdrien 35.000 llocs de treball més.

“La pèrdua de llocs de treball no s’ha frenat. Quan tocarem fons? No tinc resposta”. El president de la CCOC, Rafael Romero, es va mostrar ahir clar i sincer. L’ajust s’ha de fer, però és difícil preveure fins on. Els indicadors, però, són molt negatius. Per exemple, la caiguda del consum de ciment, fidel reflex dels mals temps per a l’economia, ha patit en dos anys una caiguda més brusca que en l’inici de les crisis dels 80 i els 90: “Això indica que serà llarga”.

De moment, en conjunt el sector caurà un 16% aquest any, segons les previsions dels contractistes, especialment perjudicats per la baixada en la construcció d’habitatges, que caurà un 36%. L’únic que està aguantant fins ara és l’obra pública, que en el primer trimestre només ha baixat un 2%. Tot i que l’obra licitada per l’Estat i la Generalitat ha caigut amb força (un 42% i un 54% respectivament), la contractació per part dels ajuntaments s’ha doblat gràcies al Fons d’Inversió Local que l’Estat ha posat a disposició dels municipis.

Aquesta caiguda de l’activitat general, però, pot ensorrar moltes empreses: “Augmentaran els concursos de creditors i els tancaments; les que tenen més risc de passar moments difícils són les que tenen més activitat immobiliària”, va explicar Rafael Romero.

Davant d’aquesta situació, la CCOC va reclamar a l’administració que vetlli perquè les empreses tinguin el finançament que necessiten, pagui a l’hora, doni una bestreta del 5% quan contracti l’obra o fins i tot que compri l’estoc sobrant de pisos per vendre’l o llogar-lo com a protegit. 

El futur del sector
En clau de futur, el que el president de la CCOC veu clar és que la construcció no tornarà a tenir un paper tan important en el creixement econòmic com en els últims anys: “La construcció no ha d’impulsar l’economia, sinó acompanyar-la, facilitar les infraestructures econòmiques i els equipaments”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès
estat francès

Els mercats cotitzen a l’alça el resultat de les legislatives franceses

barcelona
economia

El lloguer s’enfila un 9,7% el primer trimestre de l’any i fixa un nou rècord

Barcelona
SOCIETAT

La UdL i la UAB impulsen la ramaderia de precisió

Lleida
economia

Foment s’oposa a l’ampliació dels impostos a la banca i les energètiques

barcelona

El Consorci Forestal català dona suport al pla de reactivació

sant feliu de buixalleu