Economia

"Estem en caiguda lliure"

Crisi

Situació crítica. D'aquesta manera ha definit el president de l'Associació d'Empresaris de l'Alt i el Baix Penedès i Garraf (Adeg) l'actual situació econòmica d'aquestes tres comarques.

La presentació de l'informe de conjuntura econòmica mostra amb tota la seva cruesa que les comarques costaneres (Garraf i Baix Penedès) que han basat el seu creixement en la construcció, en la gestió immobiliària i en el turisme són les més vulnerables.

N'hi ha prou amb un exemple: al Garraf, cada dia nou treballadors del sector de la construcció van perdre la feina en el darrer trimestre de l'any passat. Això ha situat la taxa d'atur d'aquesta comarca en el 18,7%. Però és que al Baix Penedès ja és del 22,2% "i amb aquestes xifres malauradament no hi ha un horitzó clar que ens permeti dir que la situació s'està arreglant", assegura Cardona.

L'informe de conjuntura econòmica també permet veure que "sectors claus de la comarca del Garraf destrueixen ocupació i empenyen l'economia cap a una recessió pronunciada i un ritme de destrucció d'ocupació de 3,8 punts més que la mitjana catalana".

Però la pitjor de totes les dades, i que Xavier Cardona defineix com "extremadament preocupant", és que al Garraf la taxa d'atur és gairebé un 56% més que en el mateix període de l'any anterior. "I això només té un nom: que estem en caiguda lliure".

Tots els sectors, afectats
El president de l'Adeg explica que "aquest estudi mostra que els tres darrers mesos de l'any passat la situació ja era greu". En aquest sentit, indica, "es posa de manifest que efectivament la crisi és profunda i es consolida una taxa d'atur perillosa respecte al quart trimestre de 2007".

Cardona, però, vol també especificar que a l'Alt Penedès la situació "és una mica diferent, la seva estructura industrial és més sòlida i, per tant, el seu atur se situa encara lleugerament per sota del que és la mitjana catalana".

Per Xavier Cardona, "anem avall, i ningú se n'amaga; en aquests moments, i mirem on mirem, ja sigui a la construcció, al comerç, a la indústria o al sector serveis, estem en una recessió pura i dura", però amb un agreujant "que a mi com a economista em preocupa molt, i és una inflació molt baixa que si es convertís en una deflació correríem el perill que la situació es compliqués encara més".

Ajustar-se a la situació
El director general de la cooperativa Grup Qualitat, Eduard Brull, considera que l'empresa privada s'està ajustant a l'actual situació de crisi, "i faig una crida perquè aquest ajust s'apliqui també a l'administració pública".

Brull demana que "hi hagi una racionalitat i un control més gran de la despesa pública" i que "l'administració se cenyeixi al que ha de fer, que no tingui temptacions de voler fer altres coses que no li pertoquen". Grup Qualitat és la responsable del projecte Eixample de Mar, un nou barri residencial situat als antics terrenys que ocupava la fàbrica Pirelli, a Vilanova i la Geltrú.

Per aquest motiu Brull sap perfectament què ha de respondre quan se li pregunta què es pot fer per frenar la crisi: "Que els bancs facilitin el crèdit i que l'administració faci un control de costos, que eviti bosses d'ineficiència i que millori els terminis dels pagaments". Tot i amb això, Cardona reconeix que "la situació és greu i caldrà en el futur repensar el model econòmic d'algunes comarques".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora
Economia

Catalunya creixerà un 2,6% aquest any gràcies al turisme i l’ocupació estrangera, segons el BBVA

barcelona
Unió Europea

La inflació a la zona euro es modera una dècima al juny, fins al 2,5%

Barcelona

Noel creix un 16 per cent el 2023 i factura 638 milions d’euros

SANT JOAN LES FONTS
ECONOMIA

La plantilla de Vodafone accepta el preacord sobre l’ERO per a 898 persones

Barcelona
Economia

L’FMI eleva al 0,9% la previsió de creixement de l’eurozona per al 2024

Barcelona
ECONOMIA

Tarragona crearà miradors turístics digitals a la ciutat

Tarragona
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona
Estat espanyol

Talgo rep una oferta de fusió de la txeca Skoda Transportation

Barcelona