Economia

La Caixa blindarà Gas Natural davant la petroliera russa Lukoil

El futur de Gas Natural com a empresa independent està sent un punt fonamental en la negociació perquè la petroliera russa Lukoil esdevingui el primer accionista de Repsol YPF amb un paquet del 29,9%. Fonts properes a les converses van explicar ahir que La Caixa, mitjançant el holding Criteria, només vendrà accions de Repsol si Lukoil accepta modificar el pacte parasocial que estableix una paritat entre l’entitat d’estalvis i Repsol en el govern de Gas Natural.

La Caixa és el primer accionista de la gasista amb un paquet del 38%, seguida de Repsol, que controla un 31%. Un acord entre tots dos grups per al bon govern de l’empresa estableix una paritat en el nombre de consellers, a més especifica que La Caixa, com a grup majoritari, designarà el president, mentre que a Repsol li correspon el nomenament del conseller delegat.

Liderar el futur de Gas Natural és fonamental per a La Caixa, i més en aquest moment en què està ultimant la compra de l’elèctrica Unión Fenosa. De fet, l’entitat d’estalvis ja va justificar la seva entrada a Repsol el 1996 per protegir la seva participada gasista, on la petroliera tenia en aquells moments un paquet d’accions superior. Amb la retirada parcial de Repsol, La Caixa vol assegurar-se que no li sortiran problemes de control i de gestió sobre el nou gegant energètic i, per això, només acceptarà traspassar títols si canvien els pactes parasocials.

Interessos estratègics
En aquest punt té tot el suport del govern central, que rebutja que una companyia estrangera com Lukoil pugui tenir un pes fonamental en la nova Gas Natural-Fenosa, que considera essencial per als interessos energètics de l’Estat. Lukoil s’ha marcat com a objectiu aconseguir un 29,9% de Repsol, just per sota del llindar que l’obligaria a llançar una opa. La petroliera russa ultima un acord per aconseguir els paquets del 20% de Sacyr, el 5% de la societat Repinves –on Caixa Catalunya té dipositat l’1,6% de Repsol i La Caixa un altre 3,4%– i el 2% de Mutua Madrileña. La compra es completaria amb el traspàs d’un altre paquet del 2,9% de La Caixa, que veuria així reduïda la seva presència a la petroliera espanyola al 6,2%.

El tancament de l’operació està a hores d’ara pendent que Lukoil obtingui el finançament necessari per tirar-la endavant. La petroliera russa va reunir-se ahir amb un grup d’entitats –Citigroup, Santaner, Caja Madrid, Calyon i La Caixa– per demanar-li recursos per 5.200 milions d’euros per finançar-ne la compra. Lukoil pagaria al voltant de 28 euros per acció de Repsol, una xifra que eleva l’adquisició del 29,9% a més de 10.000 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona