Economia

Dubai sacseja la borsa

Dubai World demana un ajornament de sis mesos per al pagament dels deutes

Una pista d’esquí en ple desert és només una de les nombroses excentricitats de Dubai, però sembla que la bombolla que durant anys ha creat l’imperi financer dels Emirats Àrabs comença a desinflar-se i ahir, de moment, va arrossegar els mercats borsaris de mig món. I és que Dubai va sorprendre els inversors sol·licitant un ajornament de sis mesos per als deutes de Dubai World, el grup d’empreses estatal que ha desenvolupat alguns dels projectes immobiliaris més cars –i extravagants– del món. La notícia va córrer com la pólvora i de seguida va tenyir de vermells els parquets, amb caigudes que no es veien des de feia molts mesos.

Amb el mercat nord-americà tancat per celebrar el Dia d’Acció de Gràcies, la crisi financera dels Emirats va ser l’únic protagonista del dia. No va haver-hi cap índex que no tremolés al seu pas, tot i que el pitjor malson va ser per a Milà, que va perdre un 3,6 per cent del seu valor. A poca distància van quedar el CAC parisenc, que va depreciar-se un 3,4%, i el Dax alemany, que va retrocedir un 3,2%. El mateix percentatge va deixar-s’hi la Borsa de Londres, que va patir la pitjor caiguda dels últims vuit mesos. En aquest cas, els inversors tenien motius extres per preocupar-se, ja que l’operador borsari de Dubai és el principal accionista del mercat de Londres, amb una participació del 20,6%. L’Íbex-35 no va ser aliè al pànic, i ahir es va enfonsar un 2,6%, un retrocés que no es veia des de mitjans d’agost.

Dia negre per als bancs
Els problemes de solvència de Dubai World van fer mal sobretot als valors financers. Al Regne Unit, Barclays i el Royal Bank of Scotland van retrocedir al voltant d’un 8 per cent, mentre que els altres dos gegants, HSBC i Lloyds, perdien entre cinc i sis punts. A la resta d’Europa, la mateixa tendència, amb entitats líders com ING, Deutsche Bank i Société Générale amb pèrdues d’entre un 5% i un 7%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.