Economia

El govern espanyol presenta els pressupostos del 2009 com a "solidaris" socialment

El consell de ministres del govern espanyol ha aprovat aquest divendres uns pressupostos generals per al 2009 "solidaris" i "marcats per un fort accent social", segons la presentació que n'ha fet la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega.

"Són uns pressupostos austers i rigorosos, però amb un marcat accent social. El 53% de la despesa es destina a qüestions socials, un 2% més que l'any passat", ha afirmat De la Vega. La inversió, segons la vicepresidenta, es concentrarà en les infraestructures i l'R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació), "que és el que pot ajudar a sortir de la crisi".

A banda de les infraestructures, "es milloren les pensions i les prestacions d'atur, i també s'inverteix en la millora de la justícia i de la gestió de l'habitatge. El govern de José Luis Rodríguez Zapatero vol fer inversions per millorar l'economia "però sense perdre les conquestes socials".

"La conjuntura mundial no és favorable, però si que és favorable la solidesa del sistema financer espanyol. Espanya està ben preparada per afrontar els mesos difícils que tenim davant", ha sentenciat abans de passar la paraula al vicepresident segon i ministre d'Economia, Pedro Solbes, que ha anunciat els pressupostos "més austers" en molts anys. "Hi haurà projectes que s'hauran d'ajornar, i l'esforç de l'Estat ha de ser compartit per tota la societat", ha advertit Solbes.

El ministre també s'ha mostrat convençut, com De la Vega i Zapatero, que el sistema econòmic de l'Estat espanyol suportarà bé la crisi. "La fortalesa del sistema financer, la competitivitat de les empreses i la moderació salarial" són aspectes que permetran la recuperació l'any 2010.

Segons els càlculs de Solbes, "l'ajustament", terme que utilitza per referir-se a la crisi, continuarà almenys fins a meitat del 2009, fet que anirà acompanyat d'un increment de l'atur. "De tota manera, la població activa continuarà creixent i això serà positiu perquè tindrem mà d'obra quan la necessitem, quan es produeixi la recuperació", ha anunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.