Economia

L'IPC harmonitzat baixa vuit dècimes al març i per primer cop la taxa interanual és negativa

Economia

L'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) a l'Estat ha baixat vuit dècimes al març, i per primera vegada des del 1997 la taxa interanual és negativa. Concretament, s'ha situat al -0,1% aquest març respecte al mateix mes de l'any anterior.

En tota la sèrie històrica d'aquest indicador, que arrenca el gener del 1997, no s'havia registrat mai aquesta dada. De fet, segons l'indicador avançat elaborat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), es tracta a més del vuitè descens consecutiu que experimenta l'IPCH anual, que porta a la baixa des del juliol del 2008.

La taxa anual de l'IPC harmonitzat acostuma a coincidir amb la de l'IPC general, l'evolució del qual es publicarà el pròxim 15 d'abril. L'INE elabora aquest indicador amb l'objectiu d'incorporar-lo al càlcul de l'índex avançat de l'IPC harmonitzat de la Unió Europea que publica Eurostat.

L'obtenció d'aquest indicador avançat forma part de la política d'Eurostat i del Banc Central Europeu d'oferir dades equiparables en temps i qualitat amb les produïdes pels Estats Units.

Sostre fa un any
Des del juliol del 2008, quan va tocar un sostre del 5,3%, l'IPCH va baixar 4,6 punts, coincidint amb la tendència a la baixa del preu del petroli i amb l'abaratiment d'alguns aliments.

Fa un any, el març del 2008, la taxa interanual de l'IPCH estava al 4,6%. La dada avançada de març està en línia amb les previsions del govern espanyol, que esperava que la inflació, després de tancar el 2008 a l'1,4%, continués baixant el 2009, tot i que de moment ha descartat una situació de deflació (disminució generalitzada del nivell de preus, que implicaria taxes de variació negatives durant uns mesos). L'FMI considera que hi ha deflació quan els preus cauen durant dos trimestres consecutius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA