Economia

Almunia compara la crisi de Grècia i d'Espanya

La Unió Europea alerta sobre dues coincidències: la pèrdua de competitivitat i el dèficit. Brussel·les vigilarà els comptes grecs

La Comissió Europea vigilarà molt de prop els comptes públics de Grècia per evitar que faci fallida i la sancionarà per haver-li amagat el seu dèficit. El comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia, va imposar ahir al govern grec una vigilància reforçada i permanent sense precedents a la zona euro per obligar-lo a complir la promesa de reduir els seus números vermells del 12,7% del PIB del 2009 al 2,8% el 2012 i salvar-lo de fer suspensió de pagaments.

Almunia va advertir que Espanya comparteix els mateixos problemes estructurals amb Grècia, Portugal i altres socis de la UE, tot i que en el cas espanyol són menys greus: "Observem una pèrdua constant de competitivitat des que són membres de la zona euro i també tenen dèficits públics elevats, amb components cíclics, però també estructurals".

Brussel·les multarà Grècia per haver falsejat les seves dades econòmiques: el dèficit públic per al 2009 no era del 3,7% sinó del 12,7%, i el del 2008 havia estat del 7,7% i no del 5%. La UE demana als Vint-i-set que l'oficina estadística comunitària, Eurostat, tingui "capacitat d'auditoria", és a dir, que no només pugui esperar que els governs estatals enviïn les seves dades econòmiques a Brussel·les, sinó que també pugui enviar els seus funcionaris i investigar els comptes en cas de dubte.

El govern grec ha promès a Brussel·les que el 2012 tornarà a respectar el límit màxim de dèficit públic del 3%. I per aconsequir-ho ha presentat un pla que preveu retallar els sous dels funcionaris, congelar el 10% del pressupost de tots els ministeris, apujar els impostos del tabac i l'alcohol i eliminar les exempcions fiscals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.