Economia

L'IPC català se situa per sota de l'espanyol per primer cop en set anys

L'increment interanual de l'índex de preus al consum (IPC) a Catalunya s'ha situat, en els tres mesos del segon trimestre del 2008, per sota del conjunt de l'Estat espanyol per primera vegada des del setembre del 2001, segons assenyala Caixa Catalunya sobre dades actualitzades de l'últim Informe sobre la conjuntura econòmica. La inflació espanyola s'ha incrementat de manera continuada des de l'agost passat des del 2,2% al 5%, un fenomen que ha estat menys intens a l'economia catalana, que ha experimentat un augment del 2,4% al 4,9%.

El resultat ha estat la inversió en el diferencial d'inflació, que era positiu de 0,2 punts l'agost del 2007, i ha estat negatiu en 0,1 punts a l'abril, maig i juny d'aquest any. El menor augment en l'encariment dels productes de consum a Catalunya durant els darrers deu mesos s'ha produït gràcies a la dinàmica inflacionista més continguda en els principals grups de despesa.

El diferencial de creixement dels preus d'aliments i begudes no alcohòliques ha augmentat el seu saldo negatiu de 0,1 a 0,6 punts en aquest període, mentre que s'ha anul·lat en el cas d'habitatge, de 3 a 0 punts, i s'ha invertit en el d'hotels, cafès i restaurants, de 0,8 a -0,1 punts. Per contra, el grup de transport presenta més acceleració de la inflació a Catalunya, amb un diferencial al juny de 0,1 punts enfront de la mateixa xifra l'agost passat.

L'evolució de la inflació a Catalunya presenta diferències significatives per demarcacions. Girona mostra l'evolució més negativa, amb una taxa interanual d'augment de l'IPC del 5,7% el juny d'aquest any, 3,4 punts més que l'agost passat. Lleida és la segona demarcació amb més inflació, un 5,1%, i una variació més gran en els darrers deu mesos de 2,9 punts. Barcelona i Tarragona, amb augments de 2,5 i 2,4 punts, respectivament, són les que registren les taxes d'inflació més baixes, un 4,8% el juny, una dècima menys que el conjunt i dos per sota de la mitjana de l'Estat espanyol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.