Economia

La Reserva Federal retalla en 75 punts bàsics els tipus d'interès, fins al 2,25%

En un intent d'estimular l'economia nord-americana i restablir la confiança dels mercats borsaris, la Reserva Federal dels EUA va abaixar ahir tres quarts de punt els tipus d'interès, que passaven així del 3% al 2,25%, el nivell més baix des del 2005. La rebaixa, tot i significativa, va ser menys agressiva del que preveien els mercats financers, que havien especulat amb una baixada d'un punt. Però els analistes també havien advertit que posar la taxa d'interès per sota de la d'inflació hauria dificultat fer més retallades. Amb la rebaixa de 0,75 punts, la Fed té marge de maniobra per tornar a abaixar-los més endavant.

Com sempre, s'esperava amb fruïció el comunicat de la Fed, que acostuma a fer un diagnòstic de la situació. I no va ser gaire optimista: "Les informacions recents indiquen que els pronòstics per a l'activitat econòmica han empitjorat. Els mercats financers continuen sota una considerable inestabilitat".

Actuar en el moment adequat
Aprovada per vuit vots a favor i dos en contra –dos membres del comitè volien una rebaixa menor–, la mesura de la Fed ha d'ajudar a frenar els riscos que amenacen l'economia, però adverteix que podria no ser suficient, per la qual cosa va reiterar que està disposada a "actuar en el moment adequat per promoure el creixement econòmic sostingut". La mesura deixa, però, en un segon pla el control de la inflació. "La Fed ha demostrat que estan centrats a restablir l'economia i que, de la inflació, ja se'n preocuparan més endavant", declarava l'analista econòmic Daniel Libby en conèixer la decisió.

L'anunci de la Fed va provocar reaccions immediates en incrementar-se la confiança en què el banc central nord-americà hagi agafat per fi les regnes de la situació. Les borses nord-americanes i europees pujaven i el Dow Jones tancava amb un increment del 3,5%. Pel que fa a la cotització del dòlar, aquest va frenar el seu avanç sobre el ien i es va debilitar respecte a l'euro.

El president dels EUA, George W. Bush, va elogiar la decisió i va assenyalar que s'estan adoptant les "mesures per a l'estímul econòmic" alhora que procuren no fer més mal "a la salut econòmica del país".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida