Economia

Corbacho dóna una setmana per tancar la reforma laboral

El ministre assegura que exhaurirà "la possibilitat d'arribar a un acord" però posa data per al decret. L'encreuament de desqualificacions entre CEOE i sindicats dificulta encara més el consens

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, està decidit a buscar un acord de reforma laboral que salvi el govern central d'una posició compromesa i va explicar ahir que exhaurirà "la possibilitat d'arribar a un acord". Ahir el consens era una mica més difícil que abans-d'ahir per la tensió entre els membres de la UGT i de la CEOE, però això no fa tirar la tovallola al ministre, que creu que "hi haurà acord malgrat les diferències".

Per buscar un pacte amb el vistiplau de patronal i sindicats i no haver de tirar pel dret, Corbacho ignorarà el termini que el seu govern va posar, que hauria d'acabar dilluns, amb el mes de maig.

Des de Sitges, el ministre de Treball no volia parlar de terminis però es donava temps: "La setmana que ve serà la definitiva. Es treballarà tota la setmana si és necessari". Tot i això, va afegir que "no ha de passar ja gaire més temps". Mentrestant, el consell de ministres ja ha posat data a un possible decret: el divendres 11 de juny.

Sobre el contingut de la reforma i l'amenaça de vaga general, Corbacho va apel·lar a la responsabilitat de les dues parts: "Cadascú ha d'explicar quina és la seva posició i ha de tenir la responsabilitat que li toca per prendre la decisió que prengui". Si no hi ha acord, l'executiu haurà d'actuar via decret: "El govern es plantejarà quines mesures ha de prendre per millorar la situació dels treballadors i dels més de quatre milions d'aturats".

L'optimisme de Corbacho topa amb la realitat d'unes posicions allunyades però que no són l'únic que dificulta l'acord. També ho fa la tensió que va esclatar ahir entre la CEOE i la UGT. José Luis Feito, president de la comissió d'economia de la patronal, va titllar la posició dels sindicats d'"infantil i immadura" per amenaçar amb la vaga general, i el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, va respondre qualificant Feito de "sicari".

A les jornades del Cercle d'Economia, Méndez va reiterar que "si s'imposa una reforma laboral que suposi un retallada dels drets dels treballadors, la UGT convocarà una vaga general" i va advertir al govern central que no miri cap als mercats: "No pot creure que ha d'acontentar el mercat financer, que és fugaç i sovint fictici. S'ha de centrar en l'economia real".

Útil per a l'economia real
Sobre la precària situació del mercat laboral, Méndez va assegurar "que ningú digui que l'atur ha pujat perquè no es fa la reforma laboral, perquè això és fals". Si fos així, "la UGT l'hauria firmat fa molt de temps". Per això, tant la UGT com CCOO volen evitar que s'abarateixi l'acomiadament improcedent fins als 33 dies per any. Méndez creu que "el que s'hauria de recuperar és la causalitat de l'acomiadament".

Malgrat les diferències, el secretari general de la UGT va assegurar que el sindicat "té la voluntat d'assolir un acord que sigui útil per a l'economia real" i va posar sobre la taula alguna de les prioritats del sindicat, com ara facilitar reduir la jornada "com a alternativa als acomiadaments".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no pujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA
Tribuna

Inquebrantables: la lluita per la permanència en un món fugisser

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI

Finances amb consciència

Barcelona
Laia Arcones
Fundadora Instituto Más Mujeres nominada Top 100 Mujeres Líderes i designada LinkedIn Top Voice 2024

“A les dones se’ns penalitzen més les errades a la feina”

Barcelona

L’aposta solidària de Lleal Tulsà

Girona
Informació especial

Hubmaster, l’empresa que resol la logística interna de la indústria