Economia

La firma d'hipoteques pateix una caiguda rècord del 26%

La forta caiguda de vendes que travessa el sector immobiliari residencial va quedar ahir corroborada amb les dades de contractació d’hipoteques al mes de setembre. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, al setembre es van firmar a Catalunya 19.683 préstecs hipotecaris, la xifra més baixa dels últims dotze mesos exceptuant el desembre i l’agost, dos mesos tradicionalment poc hàbils per a la contractació d’aquests crèdits.

Diferents promotors immobiliaris han estat explicant les últimes setmanes que, malgrat que el conjunt de l’exercici no està sent bo, la disminució de vendes es va aguditzar al mes de setembre, quan el sector no es va recuperar de la caiguda que acostuma a patir a l’estiu.
De fet, el nombre d’hipoteques firmades al setembre sobre finques urbanes representa un 26,2% menys que les establertes dotze mesos enrere a Catalunya. Aquesta davallada se situa molt per sobre de la registrada al conjunt de l’Estat, on al setembre es van contractar 156.789 hipoteques, un 8,8% menys que al setembre del 2006. Només dues comunitats autònomes –la Rioja, amb una caiguda del 62%, que de fet és petita en termes absoluts, i les Canàries, amb un descens del 35%– presenten un alentiment més gran que el Principat. Al País Valencià la concessió d’hipoteques va elevar-se a 20.442, un 13,3% menys que al setembre del 2006, mentre que a les Illes Balears es van contractar 3.583 préstecs hipotecaris, un 23,5% menys.

No obstant això, el valor mitjà de les hipoteques sobre habitatges a Catalunya va arribar als 217.662 euros, un 8,3% més que el setembre passat; això fa que el Principat sigui, al costat de Galícia (+9,3%), la comunitat que més augmenta l’import mitjà dels préstecs concedits. Al conjunt de l’Estat, l’import mitjà de les hipoteques constituïdes sobre habitatges es va situar en els 150.328 euros al setembre, un 3,5% més que un any enrere.

El Banc d’Espanya opina
Per altra banda, el Banc d’Espanya va assenyalar en el seu últim butlletí, donat a conèixer ahir, que la inversió en construcció continuarà la “desacceleració gradual” en els propers mesos. La institució presidida per Miguel Ángel Fernández Ordóñez va explicar que, segons les dades que ha recollit, els visats per a vivendes noves van disminuir a l’agost a un ritme més pronunciat que en mesos anteriors, a més de reduir-se les licitacions en obres públiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.