Economia

Les hipoteques revisades a l'octubre s'encariran 1 punt

El perfil del subscriptor jove, madrileny, basc o català, és el més afectat per l'augment de l'Euribor, segons l'AHE

La revisió de la hipoteca continua sent un veritable tràngol per als que l'han de patir inexorablement, en versió semestral o anual. L'ascens fulgurant de l'Euribor, imparable des de fa dos anys, segons l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE), afectarà de nou els préstecs a tipus variable i es deixarà notar més, pràcticament un punt percentual, en les revisions que es facin a l'octubre i al desembre, mentre que a partir del gener es preveuen "impactes més suaus".

Així, l'AHE xifra l'increment en 0,57 punts, en els préstecs que es revisin semestralment, i en 1,05 punts per als que es recalculen cada 12 mesos. Aquest últim cas en una hipoteca tipus (170.000 euros a 25 anys), podria suposar uns 100 euros mensuals més.

Madrilenys i catalans
L'associació també ha analitzat des de diversos paràmetres, com ara el geogràfic, l'efecte en les quotes d'amortització. Seguint aquest detall, l'AHE alerta que patiran més augments els qui hagin adquirit i finançat una vivenda a Madrid, el País Basc, Catalunya o Balears entre els anys 2003 i 2005, amb terminis d'amortització a 30 anys i percentatges de finançament superiors al 80%, cas en què es troben molts dels joves signataris.

A l'extrem oposat, en canvi, ho tindran més fàcil els qui hagin comprat un habitatge a Extremadura, Castella-la Manxa, Galícia i Castella i Lleó, sobretot si ho han fet abans del 2003 i l'han finançat en terminis inferiors als 25 anys i percentatges inferiors al 80%.

L'AHE també s'atreveix a pronosticar que el Banc Central Europeu (BCE), que en l'última reunió ha mantingut els tipus d'interès a la zona euro en un 4%, no apujarà el preu del diner per sobre del 4,25% abans de tancar l'any.

L'associació veu positiva l'evolució de l'Euribor, que en l'últim mes ha presentat un lleu retrocés, fins al 4,71%, i s'estabilitzaria més o menys en aquest nivell, amb un valor mitjà del 4,75% i una banda de fluctuació de 0,3 punts.

Entre altres consideracions, l'AHE assegura que la velocitat a la qual s'ha produït la pujada de tipus "està permetent una desacceleració ordenada de l'oferta i dels increments dels preus de la vivenda". Aquest ritme evita, segons l'AHE, la caiguda a plom dels preus de la vivenda, un fet que hauria afectat molt negativament tant l'economia com el patrimoni del 90% dels ciutadans espanyols que tenen un pis en propietat o paguen hipoteca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.