Economia

Strauss-Kahn és nomenat nou director de l'FMI i promet fer la reforma de la institució

L'exministre francès d'Economia supera l'aspirant recolzat per Moscou, el txec Josef Tosovsky

L’exministre socialista francès Dominique Strauss-Kahn va ser nomenat ahir nou director general del Fons Monetari Internacional (FMI) en substitució de Rodrigo Rato. Strauss-Kahn, nominat pel president francès Nicolas Sarkozy, va aconseguir superar el seu rival, l’exministre txec Josef Tosovsky, que havia obtingut el suport de Moscou.

Els aliats de Strauss-Kahn, titular d’Economia del govern de Lionel Jospin entre el 1997 i el 2000, eren molt més nombrosos. Havia aconseguit el suport de Brussel·les i de les principals potències europees, fins i tot d’Alemanya i el Regne Unit, inicialment reticents. Strauss-Kahn també era sostingut pels Estats Units i per països com l’Argentina, el Brasil i Sud-àfrica, convençuts durant una intensa gira diplomàtica realitzada pel mateix interessat.

Strauss-Kahn va saludar ahir el seu nomenament en un comunicat, en què va declarar la seva intenció de alterar extensament el funcionament de la institució. “Estic determinat a iniciar sense retards les reformes que l’FMI necessita, per posar l’estabilitat financera al servei dels pobles, tot afavorint el creixement i l’ocupació”, va afirmar ahir el nou director, que prendrà possessió del càrrec l’1 de novembre.

Strauss-Kahn, de 57 anys, va qualificar com “una alegria, un honor i una responsabilitat” aquesta nova funció, per a la qual va destacar “la poderosa legitimitat” que li ha atorgat “el gran suport obtingut pels països emergents i de pocs ingressos”.

Normes no escrites
Strauss-Kahn hauria promès a aquestes noves potències que els assegurarà un lloc privilegiat en el funcionament de l’FMI. El nou responsable podria acabar amb la norma no escrita que atorga a un europeu la direcció de l’FMI i reserva a un nord-americà la del Banc Mundial. El nou director podria assegurar ara l’entrada de les economies emergents a la cúpula. Ahir va rebre la notícia a Xile, on s’havia desplaçat de forma prou simbòlica.

Sarkozy també es va felicitar pel nomenament de Strauss-Kahn, que va qualificar com “una gran victòria per a la diplomàcia francesa”. “Serà un excel·lent responsable de l’FMI”, va afirmar el president francès, que ha promocionat l’exministre socialista per potenciar la seva obertura a l’esquerra. “Això és l’obertura: proposar persones en nom de França sense tenir en compte el seu passat polític, i sí les seves qualitats”, va dir Sarkozy.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.