Economia

Els experts recomanen que la classe mitjana pagui la crisi

Funcas i l’IEE proposen que s’apugi l’IVA dos punts i l’IRPF en els trams intermedis i no per a les rendes altes, perquè creuen que és l’única alça d’impostos que tindrà impacte en la recaptació

La crisi està tenint un cost social que estan assumint tant treballadors que han perdut la feina com empreses, sobretot pimes, que veuen en perill la seva continuïtat. El cost econòmic, el que costaran les mesures del govern central contra la crisi –ajudes a la banca, plans de foment del consum i de la construcció, subsidis per a aturats, etc.–, s’haurà de pagar amb un augment dels impostos, i el debat sobre si han de ser les rendes més altes o bé les mitjanes les que assumeixin aquest cost està més calent que mai.

Malgrat que el primer globus sonda llançat pel ministre de Foment, José Blanco, apuntava a les rendes més altes, moltes han estat les veus que han dit que no n’hi haurà prou per quadrar els comptes públics. Per tant, la possibilitat de fer un augment més extensiu és més efectiva i, de fet, Rodríguez Zapatero ja va avançar que apujarà els impostos indirectes, que paga tothom quan compra un bé o contracta un servei.

Ahir, diverses veus autoritzades van recomanar una alça de dos punts en l’IVA, del 16 al 18%, i fins i tot que s’apugi l’IRPF per a les rendes mitjanes i no per a les altes, com va proposar Blanco. La fundació de caixes, Funcas, defensa aquesta alça de l’IVA, perquè creu que és el que tindrà un impacte en les arques públiques i no l’augment que pretén el govern de les rendes del capital: segons Funcas, apujar aquest impost del 18% al 20% només aportaria 500 milions d’euros. En canvi, dos punts més en l’IVA suposarien una recaptació addicional de 5.000 milions.

Abaixar cotitzacions
L’Institut d’Estudis Econòmics (IEE), vinculat a la patronal CEOE, creu que l’augment de l’IVA ha d’anar lligat a una rebaixa de les cotitzacions socials: “Sempre hem defensat que s’ha d’abaixar la pressió fiscal sobre les persones, físiques i jurídiques, sobre el treball i sobre l’estalvi. Ens sembla més efectiu apujar l’IVA i els impostos especials, que són molt més baixos que a la resta d’Europa”, va explicar a l’AVUI Juan Iranzo, director general de l’IEE. Això sí, si es rebaixen cinc punts les cotitzacions de les empreses a la Seguretat Social: “L’augment de l’IVA no afectarà els preus –perquè el consum està molt baix i qui apugi preus vendrà menys– sinó que anirà al marge de les empreses”. Per això, Iranzo considera “pervers” per a les empreses que suportin una alça de l’IVA sense un descens de les cotitzacions.

Funcas també advoca per apujar l’IRPF per a les rendes mitjanes, ja que fer-ho per a les altes tindrà un impacte molt baix: apujar el tipus màxim del 43% al 50% aportaria uns 1.300 milions d’euros i només afectaria un 3% dels contribuents. Apujar trams mitjans, en canvi, afectaria més de la meitat dels contribuents espanyols.
La fundació de caixes ha fet els números per a Zapatero: eliminar la deducció per habitatge i els 400 euros, que Funcas defensa que tindria un estalvi conjunt d’uns 9.500 milions i, sumat a l’augment proposat de l’IVA, gairebé arribaria als 15.000 milions que vol recaptar l’executiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.