Política

Zapatero assegura que en els propers mesos el creixement econòmic serà positiu

El president del govern espanyol assevera que el pitjor de la crisi va passar el primer trimestre del 2009 però, no obstant això, els seus efectes es notaran encara durant uns mesos. Per fer-hi front, anuncia noves ajudes als ajuntaments

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha fet una crida a la unitat en moments de crisi en la reunió del comitè federal del PSOE, que s'està celebrant aquest dissabte a Madrid. Una crisi que, al seu entendre, ja ha tocat fons gràcies a les iniciatives aplicades i que començarà a donar números verds en els propers mesos.

En paraules seves: "Hi ha pocs dubtes que gràcies a les mesures extraordinàries aplicades per tots els països implicats el pitjor de la crisi ja ha passat". En el cas de l'Estat espanyol, es va tocar fons, segons Zapatero, el primer trimestre del 2009. "Hem passat la pitjor crisi dels últims 60 anys", ha sentenciat.

I, dit això, ha assegurat que entre finals del 2009 i començaments del 2010, "esperem tenir signes positius de creixement econòmic".

Segons el president espanyol, l'Estat ha deixat enrera "el pitjor de la recessió", però "no és un fet fruit de l'atzar sinó que s'explica per què els diferents governs de la Unió Europea hem abordat una situació que fa només un any era de caiguda lliure".

Ara bé, tot i que "hem passat el pitjor de la crisi, els seus efectes duraran encara uns mesos. Estem en temps difícils", ha alertat Zapatero.

Concretament ha volgut fer un especial esment a l'habitatge, la inversió del qual continuarà el seu procés de reajustament, "un reajustament que està sent molt dur", i a la recuperació dels llocs de treball, que "serà una tasca difícil".

Arribats a aquest punt, Zapatero ha argumentat que, un cop superat el moment més dur, ve la segona fase de reactivació de l'economia, que el govern espanyol basa en l'economia sostenible i en l'aprovació dels pressupostos per al 2010, així com en dos grans pactes, el d'educació i el d'energia, que dirigeixen "principalment al PP però que estan oberts a totes les forces polítiques".

Ajudes locals
A més, ha anunciat noves ajudes als ajuntaments per fer front a la crisi. Entre elles, ha destacat l'ajornament durant un any del deute que els ajuntaments tenen amb l'Estat i que arriba als 1.500 milions d'euros i que després pagaran en 4 anys.

Zapatero també ha obert la possibilitat que els ajuntaments destinin un 15% dels 5.000 milions del fons d'inversió local per al 2010, és a dir 750 milions, als seus compromisos en matèria d'educació, tant en despesa corrent com en inversions en matèria d'educació.

El president espanyol ha argumentat que les seves polítiques per sortir de la crisi són encertades per què la prioritat és la cohesió i ha criticat al PP de falta de sensibilitat social.

Amb tot, en una intervenció de més d'una hora, Zapatero ha evitat pronunciar-se sobre un dels temes que genera més debat dins les files socialistes: l'augment d'impostos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El ministeri atribueix íntegrament als Mossos el fracàs de la detenció de Puigdemont

barcelona
política

Aragonès munta la seva oficina d’expresident

barcelona
Política

Mor Miquel Pons Victori, batlle de Sant Lluís entre el 2001 i el 2003

política

Turull també augura més protagonisme de Puigdemont a JxCat

barcelona
estats units

Trump busca frenar l’auge de Harris impulsant la campanya amb l’ajuda de Musk

barcelona
Gemma Grabalosa
Portaveu de Junts, a l’oposició de Sant Feliu de Pallerols

“Seguim a l’oposició pel deute que tenim amb el poble”

Sant Feliu de Pallerols
guerra a gaza

L’ONU condemna el “devastador” atac d’Israel contra l’escola Al Tabaín a Gaza

barcelona
política

Salellas demana al nou govern que posi el focus en el nou Trueta i en l’habitatge

girona
veneçuela

El TPI investiga possibles crims a Veneçuela després de les presidencials

barcelona