Economia

El sector de la joguina afronta la crisi amb una baixada de preus

Els resultats del 2008 han posat de manifest que malgrat que les famílies estiguin en crisi els nens no es queden sense joguines. El consum d'aquest -aparentment- producte de primera necessitat va agumentar l'exercici anterior un 2,5%.

La facturació del sector respecte al 2007, per tant, va augmentar també, encara que no al mateix nivell. Es va incrementar un 0,40%, fins als 1.151 milions. El desnivell entre el consum i la facturació al 2008 evidenciava una tendència que s'accentuarà encara més enguany: cada vegada es compren joguines de preu més baix.

José Antonio Pastor, president de l'Associació Espanyola de Fabricants de Joguines, que va presentar la setmana passada a València els resultats del sector del 2008, assegurava que de cara al 2009 les empreses s'estan preparant per afrontar "una més que possible reducció de la demanda" ampliant el rang de productes d'un preu més baix i "adequant la seva oferta a la situació econòmica actual de les famílies". Això passarà, preveu Pastor, per "una baixada del preu de les joguines a fi de mantenir-nos".

El sector va superar el temporal de crisi al 2008 i fins i tot va millorar lleugerament, però al 2009 aquest temporal l'afectarà amb més duresa. Segons Pastor, dos mals amenacen el negoci: la manca de finançament i la falta de cobertura de riscos. Dos elements importants per a qualsevol indústria i encara més per a la de les joguines, que fabrica durant tot l'any per concentrar un 70% de les vendes per Nadal. Amb aquest escenari, Pastor va remarcar que a més de la normalització del crèdit, el sector "necessita ajudes públiques".

Gran concentració
El president de la patronal va afirmar que li consta que el pla d'impuls elaborat pel govern central "té el vistiplau de Brussel·les", i que solament falta que l'executiu convoqui els empresaris i els sindicats per signar-lo.

El País Valencià, sobretot l'Alcoià i les comarques limítrofes, concentra vora la meitat del sector de la joguina de l'Estat: el 38,7% de les empreses, el 48,1% dels treballadors i el 43,3% de la facturació. El creixement de les exportacions en l'àmbit estatal (de gairebé un punt, fins als 391,88 milions) fa encara més alarmant la caiguda de les vendes a l'exterior de les firmes valencianes, que va arribar al 9,94%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.