Societat

Sense colònies per la crisi

Un 20% de famílies deixaran d’apuntar els fills a activitats d’estiu, segons un estudi

L’impacte de la crisi econòmica que ja s’ha fet clarament visible en diversos sectors de la societat amenaça d’estendre’s també, els propers mesos, a l’àmbit de les activitats d’estiu que tradicionalment organitzen els centres d’esplai per donar cobertura als prop de tres mesos de vacances escolars i garantir un caràcter educatiu al lleure dels infants.

La Fundació Catalana de l’Esplai, una de les principals entitats del sector, que aplega 111 esplais amb 11.000 infants i joves, calcula que un 20% de famílies que fins ara apuntaven els fills a activitats d’estiu (casals, colònies, campaments o camps de treball), enguany es veuran obligades a reduir despeses en aquest àmbit o fins i tot a prescindir d’aquest servei. Tenint en compte que en les activitats d’estiu del 2008 hi van participar entre 300.000 i 400.000 infants i joves de 3 a 25 anys, si es complís aquest pronòstic almenys 30.000 d’aquests nois es podrien quedar enguany sense activitats d’estiu.

El càlcul del 20% és fruit d’una extrapolació a partir d’un estudi sobre una mostra de 200 famílies que porten els seus fills a l’esplai durant tot l’any i que el 2008 els van inscriure en alguna activitat d’estiu. L’enquesta va concloure que un 10,2% de famílies reduirien dràsticament aquest estiu la inscripció dels seus fills en aquestes activitats o deixarien d’inscriure’ls-hi amb motiu de la crisi.

Atès que aquest percentatge no inclou aquelles famílies que només participen puntualment en les activitats d’esplai que s’organitzen durant les vacances escolars, i sumant a aquesta aproximació indicadors com l’evolució de població activa a Catalunya i l’índex del consum de les famílies, la Fundació estima que la taxa d’afectació real se situaria al voltant del 20%.

Una de les principals preocupacions de la Fundació, que concentra molts dels seus esplais en barris socioeconòmicament desfavorits, és que aquesta afectació repercuteixi especialment en les colònies, en tractar-se de les activitats que tenen un cost econòmic més elevat (uns 200 euros la setmana). Aquesta preocupació ve del fet que per a un important sector de la població amb què treballen els esplais, “les colònies són l’únic moment en què els nens poden gaudir d’uns dies de vacances”, va indicar el president de la Fundació, Josep Gassó.

Amb l’objectiu que “cap nen” es quedi sense colònies per motius econòmics, aquesta entitat ha impulsat una campanya de sensibilització social i recaptació de fons adreçada a administracions, empreses i particulars per poder becar els infants que tinguin com a mínim un dels dos progenitors a l’atur.

“Animem les famílies que estiguin en aquesta situació a no tirar la tovallola i ens comprometem a buscar una sortida, i animem la societat que sigui solidària amb els que tenen aquesta necessitat”, va indicar Gassó, segons el qual està en joc “el dret dels infants a un oci educatiu”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Presenten al·legacions a la modificació del PGOU del Campus de Salut

GIRONA
SOCIETAT

L’Ajuntament de Manresa condemna l’agressió transfòbica a l’estadi del Congost

Manresa
Cultura

Mor Josep Falguera, fundador de la companyia tèxtil Grup Falguera

HABITATGE

Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria

l’hospitalet de llobregat
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona