Economia

La cooperativa agrícola de l'Aldea bloqueja els comptes

La falta de liquiditat de la secció de crèdit força l'entitat a presentar un concurs de creditors i posa en risc els estalvis de 3.000 persones

Indignació entre els afectats, que comencen a fer pinya

Indignats i impotents. Així es com se senten els 3.000 impositors de la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de l'Aldea, que ha anunciat que presentarà concurs de creditors i ha bloquejat els comptes. “Ens hem quedat sense liquiditat perquè molta gent ha fet recentment retirada massiva de capital. Els clients s'han endut els estalvis a altres entitats financeres perquè els donaven més rèdit”, va explicar el president de la cooperativa, Fernando Falcó.

Una situació que força l'entitat a l'antiga suspensió de pagaments. “També estic afectat personalment, tinc tots els meus estalvis a la secció de crèdit. Sóc conscient que no podré ni pagar el rebut de la llum i que me la tallaran”, va dir Falcó. I com ell es troben molts veïns de l'Aldea, bona part dels quals es van acostar ahir fins l'oficina de la secció de crèdit per intentar treure els diners. “No hi ha dret, no podem treure els nostres diners. Que venguen el seu patrimoni”, assenyalava un dels afectats. De fet, la venda de les instal·lacions és una de les possibilitats de la cooperativa per pagar el que deu a Caja Madrid i als seus clients. Un deute que és d'uns 6 milions d'euros.

Els socis de la cooperativa reclamen informació a l'entitat i han començat a fer pinya. Més de 300 afectats es van reunir ahir a l'ajuntament de l'Aldea i van decidir constituir una plataforma d'afectats.

“Hem d'organitzar-nos i buscar un advocat mercantilista que ens represente i defense els nostres interessos”, va dir Estela Estorach, una de les afectades. Un altre afectat, Jordi Gas, va proposar reclamar responsabilitat civil subsidiària a Caja Madrid (amb qui col·laborava la secció de crèdit) i a la Generalitat (ja que els comptes de les cooperatives són auditats per Economia). Alguns veïns també van presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra per reclamar l'acta en què la junta directiva de la cooperativa va decidir la presentació del concurs de creditors, que no els han donat.

Amb tot, la junta directiva de la cooperativa no facilitarà més informació fins que presente el concurs de creditors la setmana que ve. “Hem de saber com i per què s'ha arribat a aquesta situació de descapitalització de la secció de crèdit”, va manifestar l'alcalde de l'Aldea, Dani Andreu. L'Ajuntament va fer ahir un ple extraordinari per donar suport als afectats i posar els serveis tècnics i les instal·lacions municipals a la seua disposició. Andreu també va explicar que ha contactat amb el govern català. “Fins que no sapiguem les causes de la fallida no podrem determinar si la Generalitat pot ajudar-nos”, va manifestar Andreu. En el cas que hi hagi famílies amb una situació realment crítica, és a dir, sense diners per comprar el menjar, l'Ajuntament els ajudarà.

“Instrument cabdal”

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va intentar llançar ahir un missatge tranquil·litzador i va destacar que les seccions de crèdit són un “instrument cabdal” per al finançament del sector agrari català, tant per impulsar els projectes de les cooperatives com per a les necessitats creditícies dels socis. Aquestes seccions, però, no estan emparades pel fons de garantia de dipòsits del Banc d'Espanya, que assegura fins a 100.000 euros per compte i client.

LA XIFRA

6
milions
d'euros és la quantitat que ha portat la Cooperativa Agrícola de l'Aldea al concurs de creditors.

LA FRASE

Hem quedat sense liquiditat i no tenim més remei que presentar concurs de creditors
Fernando Falcó
PRESIDENT DE LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE L'ALDEA
Les claus

Prop de 3 milions d'euros en inversions per millorar la cooperativa

LURDES MORESO

La Cooperativa Agrícola de l'Aldea ha fet inversions importants durant els darrers cinc anys a les seues instal·lacions. La millora i ampliació de les naus, una de les quals es va climatitzar per adaptar-la a la normativa europea, va costar uns 2 milions d'euros. També van posar en marxa una agrobotiga i fa poc van destinar 700.000 euros a la compra de terrenys per ampliar la producció.

Exportació

Cada any la cooperativa produeix 3 milions d'unitats de coliflor i 4 milions d'enciam, a més d'api, julivert, carxofa i porro. Un 95% de la producció es destina a l'exportació, sobretot a Alemanya, Bèlgica, Holanda i França.

Activitat aturada

Aquests mercats reclamen més producció de la que eren capaços d'oferir els socis, motiu pel qual la cooperativa va optar per adquirir terrenys i poder així ampliar la producció. Tot i que les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola de l'Aldea encara estan obertes i ahir hi havia moviment, el president de l'entitat preveu que d'aquí a pocs dies es paralitzarà. “Els pagesos no s'arriscaran a portar la seua producció i no poder cobrar-la”, va manifestar Falcó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.