Economia

L'Estat registra un dèficit de l'1,94% del PIB fins al febrer

El ministeri d'Hisenda matisa que aquestes xifres no es poden considerar indicatives de l'evolució per als propers mesos

El govern atribueix la desviació a les devolucions d'impostos i a l'avançament de les transferències a altres administracions públiques.

L'Estat ha registrat fins el mes de febrer un dèficit de 20.668 milions d'euros, una xifra equivalent a l'1,94% del PIB i poc més d'una tercera part del dèficit previst per a tot l'any 2012, del 5,3%.

El ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha donat a conèixer aquest dimarts aquestes dades, però ha matisat que no s'han de considerar indicatives de l'evolució que puguin seguir els comptes públics durant tot l'exercici. El govern espanyol ha atribuït aquesta desviació a les devolucions d'impostos als ciutadans i empreses i a l'avançament de les transferències a altres administracions públiques.

Durant aquest període, l'Estat ha fet transferències a les comunitat autònomes relatives a la liquidació definitiva del sistema de finançament del 2010, així com pagaments per valor d'uns 6.000 milions d'euros a la Seguretat Social. Aquestes partides s'aniran cancel·lant al llarg de l'any.

A més, segons indica el ministeri, encara no s'han inclòs les retencions de l'IRPF i diu que serà al març quan el gruix de les retencions de les rendes del treball es començaran a comptabilitzar.

Aquest balanç és el resultant d'unes despeses no financeres de 29.087 milions d'euros i uns ingressos no financers que van augmentar a 9.139 milions. En terme de caixa –que recull els ingressos i els pagaments fets durant aquest període– l'Estat va presentar fins el febrer un dèficit de 9.196 milions d'euros, davant el saldo negatiu de 5.582 milions de l'any passat.

Pel que fa la recaptació, al febrer va caure un 1,3% respecte el període anterior, el que suposa una millora de 2,5 punts respecte a l'evolució de reflectia Al gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.