Economia

tantxtant

Compra pública responsable

D'ençà de la crisi, la imperiosa necessitat de reduir el volum global de la despesa pública ha fet que no es prestés prou atenció a la seva qualitat. En poc temps, diverses iniciatives han posat de relleu la importància cabdal de la compra pública responsable i, a mitjà termini, permeten albirar canvis molt significatius en el comportament del sector públic. L'Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública (OSACP), creada el 2011 i integrada al Departament de Presidència del govern de la Generalitat, és un valuós instrument amb capacitat per promoure eficaçment la incorporació de criteris de sostenibilitat en la despesa pública. L'OSACP defineix la compra pública responsable com a aquella que conté, com a mínim, un dels aspectes següents: treball digne, inclusió social, igualtat d'oportunitats, disseny i accessibilitat, criteris de sostenibilitat, comerç ètic i oportunitats d'ocupació. Seria bo que, més enllà de la millora genèrica dels processos de contractació pública (transparència, lliure competència i igualtat d'oportunitats), aquest organisme assumís també, amb convicció, la promoció activa de la compra pública responsable.

Recentment Forética (www.foretica.org) també ha elaborat una guia pràctica, Las claves de la compra pública responsable, que inclou una anàlisi comparativa de la situació en diversos països d'Europa, alguns dels quals ja apliquen projectes autènticament transformadors. El representant del govern de Flandes, per exemple, ens explicava la magnitud del repte que s'han autoimposat: que tota la despesa sigui compra pública responsable l'any 2020. Assistim al naixement d'un nou model de gestió dels recursos públics que les administracions catalanes s'haurien d'atrevir a liderar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.