Economia

Conflicte obert a Arenys de Mar entre Ajuntament i “guinguetaires”

El consistori defensa la legalitat del nou plec de condicions i els propietaris denuncien canvis “de sota mà” en el redactat

La concessió és per a deu anys i es demana l'homogeneïtzació del model d'estructura

Agre disputa la protagonitzada aquests dies entre el govern d'Arenys de Mar i els propietaris de les guinguetes de les platges. L'aprovació del nou plec de condicions que ha de regir el servei en els propers deu anys ha encès els ànims dels “guinguetaires” que han denunciat que el text original ha estat modificat abans de ser publicat al Butlletí Oficial de la Província (BOP) i que els canvis els afecten de ple i els perjudiquen els seus interessos. En concret, destaquen que en el plec de condicions aprovat desapareix la limitació del cànon –un 30%– que es podia oferir de més al preu inicial i que aquest fet podia convertir la concessió “en una subhasta on qui tingui més diners s'acabarà imposant”. Tampoc estan d'acord amb l'obligació de canviar de model de guingueta per homogeneïtzar-les totes i exigeixen que es prorrogui un any més la concessió per “consensuar un plec que satisfaci les dues parts”. Els “guinguetaires” van protagonitzar ahir els moments més tensos en el ple quan alguns d'ells es van enfrontar verbalment als membres del govern.

En roda de premsa posterior al ple, el portaveu del govern, Ramon Vinyes (PSC) ha volgut aclarir que el plec de condicions que es va publicar en el BOP “és el mateix que es va aprovar a l'Ajuntament”. Vinyes ha explicat que “per error” un funcionari del consistori va fer arribar via correu electrònic un esborrany del plec de condicions “que ni era el correcte, ni s'havia d'haver donat” i ha lamentat que “algun regidor” el filtrés als propietaris de les guinguetes. El portaveu considera aquesta filtració “greu” i ha informat del cas a l'Oficina Antifrau perquè l'investigui. Vinyes insisteix que el plec de condicions es regeix pel criteri d'objectivitat “no afavoreix cap col·lectiu en especial i fa prevaler l'interès públic al privat”.

Deu guinguetes, o no

L'alcalde, Estanis Fors (CiU), ha explicat que l'Ajuntament havia de rebre avui la confirmació del servei de Costes de la Generalitat que el pla d'usos aprovat pel govern local es podia executar sense problemes. Fors ha reconegut que en aquest pla es van incloure deu guinguetes encara que els tècnics municipals van recomanar que només hi anessin nou per la manca de sorra a la platja de la Musclera. “Hem defensat que hi hagi tres guinguetes a la platja de la Musclera, malgrat tots els problemes i sabent que haurà de ser més petita”, ha apuntat.

Fors ha assegurat que s'han presentat dotze sol·licituds per optar a una de les deu guinguetes. “Tots els sol·licitants poden optar a tots els locals, però només en podran gestionar un i han d'informar de la seva prioritat” ha dit i ha afegit que a ell li constava que els “guinguetaires” actuals han presentat les seves propostes malgrat les queixes i les denúncies. El nou plec de condicions, segons els propietaris de les guinguetes, els obliga a fer una inversió superior als 300.000 euwros. Des del govern asseguren que per aquest motiu s'ha allargat la concessió, perquè es pugui amortitzar la inversió inicial i que els locals actuals tindran un marge d'un any perquè es puguin adequar a la nova imatge i normativa. També està previst que les guinguetes de la tercera platja entrin dins la platja una vintena de metres per evitar que el so de la música durant les nits d'estiu molesti als veïns dels edificis propers. Totes les estructures estaran obligades a disposar d'un limitador acústic.

LA XIFRA

10
guinguetes
del litoral d'Arenys de Mar s'han d'adjudicar en els propers dies inicialment


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Desirée Gómez Cardosa,
analista de Tendències Educatives i Innovació de la UOC

“Caldrà oferir una renda bàsica per als exclosos de la IA”

Barcelona
SALUT

La sanitat va crear 7.000 llocs de treball a l’àrea metropolitana

Barcelona

Mutua de Propietarios obre parèntesi per pair compres

Barcelona

Vitaance compromet empresa i empleat amb l’esport i la salut

Barcelona
economia

La pensió mitjana dels catalans creix un 5,06% al juliol i se situa en 1.306 euros

barcelona
economia

Catalunya es manté el 2022 com el tercer territori que més recapta però el desè en recursos rebuts

barcelona
economia

Lleuger descens de l’atur, que se situa en el 9,41%

barcelona
economia

Segon avís de la CE a Espanya per “discriminar” els interins

barcelona
economia

El govern ha destinat 246 milions en ajuts a la indústria des de 2021

barcelona