Els fesols de Santa Pau ja estan protegits amb una denominació d'origen
La Comissió Europea ha publicat al ‘Diari Oficial de la Unió Europea' l'autorització
Defineix les varietats, l'àmbit geogràfic i el cultiu
La terra volcànica del Parc Natural de la Garrotxa fa únics els famosos fesols de Santa Pau. Ara la Comissió Europea, després de molts de mesos de tràmits administratius, ha blindat la producció d'aquest llegum atorgant a l'Associació de Cultivadors dels Fesols de Santa Pau el certificat de denominació d'origen protegida (DOP). Ho va publicar ahir el Diari Oficial de la Unió Europea.
En concret, protegeix les llavors de mongeta (Phaseolus vulgaris L.) de les varietats tradicionals tavella brisa, setsetmanera i gra petit, seques, cuites i en conserva. El document descriu les característiques d'aquests fesols, que pertanyen a la classe comercial Navy i són blancs, rodons i amb un pes que oscil·la entre 18 i 30 g per 100 llavors, a 12% d'humitat.
S'hi inclouen els fesols conreats als termes municipals de Santa Pau –que és el nucli principal de producció–, Castellfollit de la Roca, les Planes d'Hostoles, les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts. La DOP estableix que “la producció de les mongetes de la DOP Fesols de Santa Pau s'ha d'efectuar dins de la zona geogràfica delimitada, ja que és la combinació del germoplasma tradicional amb sol volcànic, l'època de cultiu i les tècniques de producció el que confereix les característiques particulars al producte final.
D'aquesta manera, els fesols típics de la zona de la Garrotxa es converteixen en el vintè producte català que entra al registre de productes alimentaris de qualitat protegits per la UE. A partir d'ara, els fesols que compleixin els requisits descrits en el registre es podran comercialitzar amb el segell i un logotip específic.