Economia

Borses i petroli, junts

Tal com s'esperava, la Reserva Federal, en la reunió de política monetària d'aquesta setmana passada va mantenir els tipus d'interès sense canvis. No obstant això, el més destacable, i negatiu alhora, va ser el missatge menys optimista en creixement econòmic. Per tant, es mantenen els dubtes per l'apreciació del dòlar i el seu efecte en l'economia nord-americana.

Alhora, es reconeix la desacceleració en el tram final de l'any en relació amb la menor contribució del consum i de la inversió en el mercat interior, i s'assumeix que la inflació romandrà a nivells baixos. Amb tot, potser el pitjor va ser que al mateix temps la Reserva Federal va mantenir el full de ruta previst en la normalització de tipus d'interès al llarg d'aquest any.

Així, mentre el banc central nord-americà manté les quatre pujades de tipus en vint-i-cinc punts bàsics per al 2016, des de començament d'any la corba de tipus d'interès ha anat retardant progressivament el proper augment fins al quart trimestre de l'exercici. La corba de futurs per al desembre d'aquest any i per al desembre de l'any que ve se situa en el 0,92% i l'1,32%, respectivament, en relació amb el 0,25-0,50% d'actualment, i des de l'1,23% i l'1,77 %, respectivament, en el que cotitzaven a principi d'any. En definitiva, el mercat continua molt per sota en tipus d'interès del que apunta la Reserva Federal i una moderació de les expectatives de pujades de tipus, alineant-se més amb el mercat, resulta clau per reduir l'aversió al risc i ajudar que es consolidi una millora en les borses mundials.

No obstant això, a hores d'ara es veu que perquè la borsa repunti de manera sostenible, primer ha de pujar el cru. I en què consisteix, això? Partim de la base que un enduriment excessiu de la política monetària als Estats Units és un dels principals riscos per al creixement global en aquest exercici i un més dels factors, a part de la Xina i de les matèries primeres, per a la correcció de les borses el 2016 a causa del grau d'avanç del cicle americà de benefici, que va tenir el seu pic el 2014, i a la delicada situació dels emergents.

Per tant, mantenir el ritme de pujades plantejat inicialment per la Reserva Federal implicaria una apreciació addicional del dòlar contra totes les divises, cosa que suposaria un enduriment de l'índex de condicions monetàries a més de caigudes addicionals de la producció industrial, amb el seu corresponent impacte en el PIB. També comportaria una apreciació addicional del 10% en el dòlar en intensificar la pressió depreciadora sobre el iuan (amb un potencial caiguda del 15% en relació amb una caiguda del 2% estimada actualment) i al qual aniria aparellat un fort repunt de la volatilitat en la renda variable.

Alhora, causaria rebaixes més grans en el preu de les matèries primeres denominades en dòlars, especialment en el petroli, amb un impacte en el creixement dels països emergents més dependents de les seves exportacions. Per tant, una clau d'una recuperació més sostinguda dels mercats a curt termini és un repunt dels preus del petroli, ja que la correlació entre aquest i les borses s'ha disparat en els últims mesos. I parlo de repunt i només això, ja que el 2016 continuarà marcat per la volatilitat i els dubtes sobre el creixement econòmic.

Nicolás Fernández és director d'anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Barcelona va superar l’ 1,9 milions de creueristes entre gener i juliol

Barcelona

Set petits productors d’ous ecològics creen la cooperativa La Dotzena

GIRONA

Creixen les iniciatives per fer escalar l’economia als Pallars

Barcelona
Daniel Altimiras
President del centre tecnològic Eurecat

“La pime té encara molt recorregut a fer en R+D+I”

Barcelona

Arquia tindrà aviat la seva versió en banca digital

Barcelona
Agricultura

Arrenca la collita d’ametlla a Lleida amb bona previsió als camps de regadiu

Sarroca de Lleida
agricultura

La sequera farà caure la collita de raïm a la meitat

barcelona
estats Units

Powell confirma que ha arribat el moment de retallar els tipus als EUA

barcelona
economia

Xifres de rècord als hotels catalans tot i el lleu descens de turistes

barcelona