Economia

Foment urgeix els polítics a prendre decisions valentes i fer reformes profundes

Empreses

"Reforma, reforma, reforma". Joan Rosell, el president de Foment, la gran patronal catalana, va concentrar en aquesta demanda les peticions del món empresarial als polítics que s'enfronten en les pròximes eleccions. Rosell va reclamar aquestes mesures "a mitjà i llarg termini", perquè "vivim un final d'etapa i ara cal posar les regles del segle XXI", amb l'objectiu de guanyar competitivitat: "A la UE qui faci aquestes reformes en majúscula guanyarà la cursa", va afirmar.
El dirigent patronal va apuntar que "la inflació és un problema", i per combatre l'increment dels preus va plantejar "desprotegir serveis públics per incrementar la competència". "Cal mantenir l'Estat de benestar i, per fer-ho, cal reformar-lo de manera preventiva, i no fer-ho de manera traumàtica", va dir, citant mesures com ara el copagament sanitari i el xec escolar.

"Cal competència i més eficàcia", va subratllar Rosell. La clau "és gestionar de manera més eficient" i per això "el que cal és més competència i avaluar els serveis públics, tant els privats com els concertats".

Pel que fa al mercat laboral, Joan Rosell va demanar "una legislació del segle XXI" per "flexibilitzar la jornada, treball per torns si cal elevar la producció, doble escala salarial i acomiadament pactat". El gran objectiu, però, hauria de ser "reduir l'absentisme" i acabar amb la dualitat "insolidària" d'un mercat laboral on "hi ha contractes indefinits amb un acomiadament alt i contractes temporals amb un acomiadament baix".

Infraestructures
Pel que fa al dèficit d'infraestuctures que pateix Catalunya, Rosell reclama que "se sàpiga qui posa problemes". El president de Foment va recalcar que, "si volem energia, haurem de fer centrals i línies elèctriques; si volem mobilitat, caldrà fer carreteres i vies de tren i, si volem aigua, caldrà prendre decisions a mitjà termini", va argumentar.

Per Rosell, "fan falta propostes més arriscades, perquè en campanya electoral "tots expliquen el que donaran, però no el que prendran". El dirigent empresarial va recordar que els darrers anys el govern central ha tingut un superàvit anual del 3%, per la qual cosa va demanar que aquests recursos es dediquin a fomentar la formació, les infraestructures i la recerca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.