Economia

La durada mitjana de les baixes laborals a Catalunya és d'un mes

ZONA METROPOLITANA

Tot i que el 80% dels treballadors no han patit cap baixa laboral durant l'any 2007, la durada mitjana de les baixes ha estat de 33,8 dies, 30,8 en els homes i 36,7 en les dones. Així ho dictamina el primer estudi de Catalunya sobre les baixes laborals per malalties comunes.

Pel que fa a la durada de les baixes laborals, aquesta anàlisi de l'ocupació estableix que el 64% tenen una durada d'entre 1 i 15 dies, mentre que el 76% duren menys d'un mes. Amb tot, la resta són de llarga durada.

1.083.175 de baixes laborals
Segons aquest informe, l'any passat es van produir a Catalunya 1.083.175 baixes laborals per contingències comunes, de les quals 547.803 van correspondre a homes (50,6%) i 535.372 a dones (40,9%), amb edats mitjanes de 37,2 i 36,8 anys, respectivament.
Segons dades d'aquest estudi, la incidència de baixes és més elevada en el grup d'edat de 16 a 19 anys, disminueix progressivament en els grups de major edat i torna a augmentar en els més grans de 55 anys.

Les causes
Les causes mèdiques més freqüents de les baixes van ser l'any passat les malalties respiratòries (13% en els homes i 12% en les dones), osteomusculars (95 i 10%, respectivament) i malalties infeccioses (7% i 6%), encara que si es considera la durada, guanyen impacte percentual les malalties osteomusculars i els problemes de salut mental, indica l'estudi.

La incidència de les baixes, segons el règim d'afiliació a la Seguretat Social, presenta també diferències, segons l'estudi, que indica que els nivells de baixes menys destacats es troben entre els autònoms, amb un 7,2%, i en el règim de la llar, amb un 8,1%, unes xifres que arriben al 37,5% en el règim general.

També afegeix que alguns autors xifren l'impacte econòmic de les baixes laborals en l'1,5% del Producte Interior Brut (PIB) català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.