Economia

Allau de cambrers immigrants

El sector ocupa el 13,3% d'estrangers amb contracte de treball a Catalunya, només per sota de la construcció

El 97,8% de les empreses d'hostaleria i restauració de Catalunya tenen treballadors immigrants en les seves plantilles i un 57,8% del total tenen com a mínim la meitat de la plantilla formada per immigrants, segons un estudi fet públic ahir pel Gremi de Restauració de Barcelona. I és que es tracta d'un sector que ocupa el 13,3% d'estrangers amb contracte de treball a Catalunya, més de 45.000 en total i només per sota de la construcció, segons les últimes dades oficials.

L'investigador i responsable tècnic de l'estudi, Xavier Gironès, va explicar que la tendència que els cambrers siguin estrangers és "creixent i tendirà cap al 100%", tot i que va descartar que arribi a aquest extrem. El país que aporta més treballadors a la restauració catalana és el Pakistan, amb un 12,2% del total. Per continents, els americans copen el 48% dels llocs de treball del sector ocupats per immigrants, seguits dels asiàtics (24%), africans (11%), europeus (10%) i oceànics (7%).

Els immigrants ocupen càrrecs de poca responsabilitat, com va explicar Xavier Gironès, que va mostrar-se convençut, però, que "estem en una primera fase" i que això canviarà gràcies a la formació. La realitat, però, és que tots els estrangers enquestats es troben o bé de cara al públic, com els cambrers, o a la cuina, com cuiners i auxiliars, i cap dels consultats ocupa càrrecs directius.

El relleu
El president del Gremi de Restauració de Barcelona, Gaietà Farràs, va explicar que el sector "està vivint una revolució a Catalunya, que és reconeguda a tot el món". Així, Farràs va mostrar-se convençut que els treballadors immigrants suposaran una continuació del model restaurador català, que "ve de la cultura de l'esforç de la postguerra". "El model -va dir- té un recanvi, que són els immigrants, que també vénen de la cultura de l'esforç i volen treballar a l'hostaleria".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona
Economia

Tercer any de mala collita de fruita seca al Camp de Tarragona

Tarragona
economia

L’alça del dèficit comercial alerta les empreses exportadores

barcelona
GIRONA

El PSC manifesta la seva preocupació per l’impacte de la ZBE en els comerços

GIRONA
ECONOMIA

La Paeria assessora en un any més de 100 veïns interessat a crear una empresa

LLEIDA
Tribuna

Entenent la nostra irracionalitat diària

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
GIRONA

Les exportacions tanquen el primer semestre amb un increment del 2,5%

GIRONA
Economia

Les exportacions cauen un 10,3% al juny després de dos mesos de creixement

barcelona
economia

Creixen les vacants al sector tecnològic però s’estanquen les places als graus

barcelona