Economia

L'assessor de cooperatives

Economia social

Al cap de trenta-cinc anys de la seva fundació, la cooperativa d'advocats Col·lectiu Ronda esdevé una eina d'assessorament i empenta dels futurs cooperativistes amb la constitució d'Aloc Consultor(e)s.
Com diu la directora del Col·lectiu Ronda, Laia Manté, "ens vam plantejar la creació d'Aloc Consultor(e)s perquè trobem que l'economia social actualment està mancada d'elements tècnics de suport". Afegeix que "la intenció és professionalitzar la gestió dels cooperativistes".

Les tasques d'Aloc aniran des de proporcionar informació útil per a la presa de decisions fins a l'orientació a l'hora de definir i avaluar estratègies, passant per oferir metodologia per incorporar habilitats i coneixements a l'estructura de les cooperatives o tècniques per millorar-ne la gestió.

¿Com veuen el món de la cooperativa a Catalunya des del Col·lectiu Ronda? "Hi ha un gran potencial per al cooperativisme a Catalunya, però també és cert que hi ha mancances importants, com ara que entre les cooperatives no hi ha la cohesió necessària", afirma Laia Manté. Creu que està renaixent el cooperativisme a Catalunya a través d'iniciatives modestes, però "això vol dir atomització".

Tasca d'acompanyament
Respecte a les iniciatives que es tiren endavant després del tancament d'una empresa mercantil, Manté pensa que, si no tenen èxit, és perquè ha mancat visió empresarial. En aquests casos "sovint només queden els operaris per tirar endavant la cooperativa i es troba a faltar el perfil d'un gestor". Per això una tasca clau d'Aloc serà acompanyar la trajectòria de la cooperativa que acaba de néixer.

El Col·lectiu Ronda el componen actualment un centenar de treballadors, dels quals 40 són socis i una trentena estan en fase d'admissió. Fa deu anys, segons ens recorda Manté, la cooperativa acollia una setantena de persones. Amb un bon ritme de creixement en els últims anys, l'any passat va assolir els 4,6 milions d'euros d'ingressos.

L'antic despatx laboralista que se les havia amb el TOP (Tribunal d'Ordre Públic) i els tribunals de jurisdicció militar als anys setanta, i que als vuitanta va esdevenir un punt de referència en la defensa de les reivindicacions dels treballadors, va viure als 90 uns temps d'expansió pel territori amb l'obertura de despatxos a Mataró, Cerdanyola, Mollet, Rubí, Granollers i Cornellà. Va ser en aquesta dècada quan, segons relata Manté, "hi va haver un canvi de mentalitat dels fundadors, que es van plantejar de debò la pervivència del despatx un cop estiguessin jubilats, perquè no fos només un planter de bons professionals. Van decidir que calia crear un equip estable de gent bona".

Amb el nou segle va arribar la renovació interna, amb una nova organització que dóna més autonomia als diferents equips que componen el despatx (laboral, jutjats, Seguretat Social i economia social). Com diu Laia Manté, "el fet que ara funcionem en grups, amb molta autonomia cadascun, fa que tots siguem més responsables respecte als resultats, que hi hagi més motivació i més participació".

Col·lectiu Ronda estarà permanentment associat al conflicte laboral, però el cert és que també el trobem assessorant associacions o consumidors, com vam veure a l'estiu amb l'apagada de Barcelona. Explica Manté: "Com a despatx hem d'estar molt a l'aguait del que passa a la societat i estar amatents a ampliar el nostre servei".

En aquest ventall més ampli hi trobem nous àmbits d'assistència legal, com ara les malalties laborals, la violència domèstica, la conciliació dels drets familiars i laborals, el mòbing, l'assetjament sexual, la immigració o els accidents de trànsit. En tots aquests nous camps de litigi els advocats de Ronda es proposen "forçar els jutges a evolucionar i que hi hagi jurisprudència".

En l'àmbit de treball originari de la cooperativa, el laboral, la directora del Col·lectiu Ronda denota que estem vivint uns moments en què potser "hi ha una manca d'agressivitat per part dels treballadors per lluitar pels seus drets i, a més, ens trobem que sovint els sindicats estan lligats de mans i peus". Els temps canvien, com han pogut percebre al Col·lectiu Ronda, i ara es manifesten molts més conflictes en el sector de serveis que a la indústria i també s'ha passat del conflicte col·lectiu a l'individual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.