Economia

Espanya dispara l'estadística d'immigració de l'OCDE

Globalment, els fluxos migratoris cap els 30 països més industrialitzats del món van augmentar entre un 10 i 11 per cent

La immigració cap a la trentena de països de l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmics (OCDE), de fet els més rics i industrialitzats del món, va augmentar notablement l'any 2005. Però aquest creixement global s'explica, sobretot, pels "importants" fluxos migratoris que va registrar Espanya.

L'organització, amb seu a París, ha fet public aquest dilluns el seu informe sobre les Perspectives de les Migracions Internacionals, en el qual analitza els moviments de persones amb destinació cap els països socis.

Les dades es refereixen al 2005 i assenyalen que aquell any les migracions internacionals de caràcter permanent o temporal van augmentar entre un 10 per cent i un 11 per cent en relació amb el 2004 "en gran part pels fluxos importants registrats cap a Espanya".

Rècord
Els estrangers que van entrar el 2005 a Espanya van ser 680.000, mentre que el 2004 hi van arribar 640.000, xifra que ja era un rècord.

Entre els anys 2000 i 2005, diu l'informe, l'arribada d'immigrants del Senegal i de Nigèria cap a Espanya va augmentar entre un 25 per cent i un 15 per cent, respectivament, de mitjana anual.

L'OCDE també ha observat moviments temporals "de gran amplitud", sobretot a Austràlia, Canadà, Nova Zelanada, Suïssa i el Regne Unit, aquest últim un país de forta immigració permanent.

Les migracions familiars van predominar en els fluxos de caràcter permanent, i van representar el 70 per cent als Estats Units.

Asil politic
En canvi, el nombre de demandes d'asil polític va continuar a la baixa el 2005 (un 15 per cent en els països de l'OCDE). En total es van registrar 300.000 peticions, la meitat de les del 2000.

El país que més demandes d'asil va rebre va ser França (50.000), seguida d'Alemanya i el Regne Unit (30.000), i Àustria, Canadà i els Estats Units (de 20.000 a 25.000).

Un altre fenomen observat pels autors de l'informe ha estat l'increment d'estudiants estrangers a l'OCDE, per la possibilitat que se'ls ofereix treballar i instal·lar-s'hi a l'acabar els estudis.

Però tambè s'indica que, per primer cop, el 25 per cent dels immigrants altament qualificats està inactiu, en atur o subempleat. L'informe analitza també la presència d'estrangers al sector sanitari dels països de l'OCDE: representen l'11 per cent d'infermeres i el 18 per cent de metges.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.