Economia

3a multa exemplar de Brussel·les a Microsoft

Competència

Tercera multa exemplar i multimilionària de Brussel·les a Microsoft. La Comissió Europea acaba d'anunciar que imposa una nova multa de 899 milions d'euros a la multinacional de Bill Gates. És la més alta de la història de la UE a una sola empresa. El motiu: cobrar un preu excessiu per la informació que subministra als seus rivals perquè puguin fabricar productes compatibles amb el seu sistema operatiu Windows.
Aquesta sanció s'afegeix a les altres dues que ja ha dictat l'executiu comunitari contra el gegant informàtic: la primera, el març del 2004, per valor de 497 milions d'euros per abús de posició dominant; i la segona, el juliol del 2006, que va pujar a 280,5 milions d'euros, per no oferir a la competència suficient informació sobre interoperabilitat.

En total, les multes de Brussel·les contra Microsoft ascendeixen ja a gairebé 1.700 milions d'euros.

En aquest últim cas, la Comissió ha considerat que, en cobrar un preu excessiu per la informació subministrada als seus clients, Microsoft incompleix les sancions imposades el març del 2004, que obligaven la companyia de Bill Gates a donar aquestes dades sobre interoperabilitat "en condicions raonables i no discriminatòries".

El tribunal de primera instància va protegir aquesta mesura correctiva el setembre del 2007. I, l'empresa va corregir el seu comportament el 22 d'octubre del 2007.

La comissària de Competència, Neelie Kroes, ha explicat que espera que aquesta multa tanqui un "fosc capítol" en l'historial d'incompliments" de Microsoft i que en el futur el gegant informàtic es comporti d'acord amb els principis confirmats pel tribunal de primera instància.

Microsoft va anunciar la setmana passada que en el futur facilitarà als seus rivals tota la informació necessària sobre la interoperabilitat dels seus productes. No obstant això, la Comissió va acollir aquesta iniciativa amb cautela i va recordar que l'empresa de Gates ja ho havia promès en ocasions anteriors i no ho havia complert.

El 14 de gener passat, l'executiu comunitari va obrir dues noves investigacions contra Microsoft per abús de posició dominant després d'haver rebut sengles queixes dels competidors del gegant informàtic.

El primer cas, denunciat pel Comitè Europeu de Sistemes Interoperables, es refereix a la falta de compatibilitat del programa Office; mentre que la segona investigació, iniciada a petició de l'empresa informàtica noruega Opera, analitza si és legal incloure el navegador Explorer com a part del sistema operatiu Windows.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.