Economia

Ferrovial impugna el concurs d'Habitat perquè el jutge no li retorni la immobiliària venuda

Crisi immobiliària

Els estralls de la crisi no només estan obligant les constructores a seure amb els bancs creditors sinó també a acudir al jutjat. Ferrovial, la constructora de la família Del Pino, ha sol·licitat la impugnació del concurs de creditors que va presentar Habitat, de la qual posseeix un 20%.

Si Ferrovial manté que no havia de ser el consell d'administració sinó una junta extraordinària d'accionistes qui aprovés la suspensió de pagaments, fonts del procés afirmen que el motiu és guanyar temps fins al 2009 perquè el jutge no li pugui retornar la immobiliària venuda a Habitat el 2006.

A la llei concursal del 2003 existeix la figura de l'acció rescissòria, que recull la possibilitat de declarar la ineficàcia d'un negoci vàlidament celebrat en els dos anys anteriors perquè hagi resultat perjudicial, encara que no hi hagi intenció fraudulenta. Habitat, la promotora catalana que presideix Bruno Figueras, va presentar el concurs de creditors divendres passat i enguany acumula unes pèrdues de 679 milions d'euros.

Anul·lació de la compra
El desembre del 2006, encara no fa dos anys, Habitat va assumir un deute de 2.300 milions per adquirir a Ferrovial la divisió Ferrovial Inmobiliaria. O sigui que, amb la llei concursal a la mà, qualsevol petit accionista convertit ara en creditor encara té el dret d'exigir l'anul·lació d'aquella compra durant la fase concursal.

El problema és que desfer aquesta venda del 2006 implicaria retornar al venedor, Ferrovial, la seva divisió immobiliària precisament en plena davallada de la construcció i quan tot el sector del totxo el que vol és aprimar-se, argumenten les mateixes fonts.

Ferrovial reconeix que no només no s'oposa a la presentació del concurs de creditors, sinó que hi està completament d'acord. En els seu escrit, però, sí que reclama al jutge que adopti mesures cautelars, és a dir, que el deixi sense efecte fins que resolgui si la decisió l'havia d'haver adoptat el consell d'administració o bé la junta extraordinària. Si el jutge acaba acceptant la impugnació, això equivaldria a demorar el procés concursal fins al 2009, quan ja no seria aplicable l'acció rescissòria.

Accionistes
A més del 20% de Ferrovial, els accionistes d'Habitat són les famílies Figueras i Suñol, Isak Andic (Mango), Dolores Ortega, José Antonio Castro (Hesperia), l'advocat Emili Quatrecasas i la família Rodés.

Per un cas similar travessa Martinsa Fadesa, el primer gegant promotor que va suspendre pagaments el juliol passat amb un deute declarat de 5.200 milions. Quan el maó es començava a esquerdar a mitjans del 2007, Fernando Martín va executar la qüestionada compra de Fadesa. Així que també s'exposa que ara qualsevol creditor demani la rescissió d'aquella adquisició multimilionària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA