Economia

Via lliure a les fusions

Turbulències financeres

Tota crisi va acompanyada d’una selecció natural i José Luis Rodríguez Zapatero creu que, en el cas de les caixes d’estalvis, la seva lluita per la supervivència dins el sector financer passa per les fusions. Tot i que segueix presumint de la bona salut del sistema espanyol, el president del govern central admet que “en un moment de greu crisi és probable que hi hagi fusions” i avança que si dues caixes d’estalvis ho plantegen l’executiu “haurà de col·laborar per tenir un mapa més racionalitzat, més eficaç i més competitiu”.

La hipòtesi de fusions en el sector havia sigut apuntada pel governador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez. Zapatero va fer seva la tesi ahir responent al portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, que en la sessió de control ho preguntava però pensant només en Euskadi, on els penebistes han ressuscitat la històrica ambició de fusionar la biscaïna BBK, la guipuscoana Kutxa i l’alabesa Caja Vital.

Unió de caixes basques
Veient que el penebista Erkoreka portava l’aigua al seu molí, Zapatero va precisar que les fusions arribaran “sense que el govern assenyali amb el dit cap entitat”. El cas basc és el més senzill, perquè cada entitat opera només a la seva província. Però en un recent fòrum de caixes, el president de la malaguenya Unicaja, Braulio Medel, exigia “fer més flexible el règim de fusions i adquisicions”.

La patronal de les caixes, CECA, va advertir que les fusions han de tenir uns objectius empresarials i que no són en cap cas una solució a l’actual crisi de liquiditat o a l’augment de la morositat. Fonts de la CECA neguen que hi hagi cap pla de fusió en marxa més enllà del d’Euskadi.

A Brussel·les, Pedro Solbes apagava les veus del PSOE que volen reformar la llei de caixes per permetre la fusió entre caixes de diferents comunitats: “No en tinc coneixement”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.