Economia

La tercera del món

Iberia i British Airways (BA) van anunciar ahir que en menys d’un any hauran creat la tercera aerolínia del món. La fusió de les dues companyies, sòcies des de fa una dècada, les situarà en volum de negoci només per darrere de Lufthansa i Air France-KLM, ja que el nou grup mourà més de 16.500 milions d’euros anuals.
Juntes, les dues aerolínies sumaran 200 destins en cent països i més de 450 avions. L’objectiu és que Barajas es consolidi com la porta d’entrada a l’Amèrica Llatina i l’aeroport londinenc de Heathrow sigui el hub que connecti amb Àsia, Àfrica i, sobretot, els Estats Units. De fet, la complementarietat de la seva oferta és un dels trets que van destacar els caps visibles de l’operació o, el que és el mateix, el president d’Iberia, Fernando Conte, i el conseller delegat de British Airways, Willie Walsh.

El 10% del nou grup
Enmig d’una gran expectació, Conte i Walsh van fer ahir al migdia una roda de premsa a Madrid on van explicar que constituiran una nova societat en la qual hi haurà els accionistes de les dues companyies. Les aerolínies mantindran les seves marques i cotitzaran tant a la borsa de Madrid com a la de Londres.

La participació de cadascuna en la nova societat és un punt “que encara s’ha d’analitzar”. Conte va recordar que British Airways “val molt més que Iberia”.

Tot i que la capitalització borsària de BA supera els 9.000 milions d’euros i la d’Iberia és de 1.800 milions, el grup espanyol tindrà entre el 8% i el 10% de la nova societat.

Actualment, British té un 13 per cent del capital d’Iberia, mentre que Iberia ha comprat, entre els mesos de maig i juny, el 2,9 per cent de BA. A més, té derivats financers per un 6,9 per cent. Caja Madrid vol convertir-se en accionista de referència del nou grup, com ja ho és a Iberia.

Les dues aerolínies estaven parlant amb American Airlines per arribar a acords puntuals de cooperació. Segons Conte, aquestes negociacions “no es veuran afectades per aquesta fusió sinó que fins i tot podrien millorar”.
La borsa va premiar ahir les dues protagonistes del dia. British Airways pujava un 6% i Iberia s’enfilava més d’un 20% i trencava així una caiguda en picat que en un any li ha fet perdre un 34% del seu valor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.