Economia

Un 30% dels llicenciats fan feines de categoria inferior

Un terç dels catalans amb estudis superiors estan sobrequalificats. És a dir, que fan feines de qualificació més baixa que la que tenen.
Segons un estudi del sindicat CCOO a partir de dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), dels més d’1,1 milions de persones que hi ha a Catalunya amb estudis superiors –FP de grau superior i titulats universitaris–, prop de 340.000, un 29,9%, fan feines que requereixen qualificació mitjana, baixa o cap qualificació. Alhora, hi ha més de 200.000 persones que, amb un nivell d’estudis de FP de grau mitjà i batxillerat, treballen en feines de qualificació baixa o que no en requereix.

Massa qualificats
Així, en total són prop de 550.000 catalans els que estan sobrequalificats, un 15,5% del total de la població activa que hi havia a Catalunya a la darreria de l’any 2007. La secretària d’Acció Socioeconòmica de CCOO de Catalunya, Dolors Llobet, culpa d’aquesta sobrequalificació el creixement econòmic, que ha fomentat la creació de llocs de treball de baixa qualitat en sectors com la construcció i l’hostaleria.

El professor del departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona (UB) Josep Gonzàlez Calvet considera que “la FP està desprestigiada socialment” i explica que hi ha excedent d’universitaris: “S’ha imposat la idea que amb un títol universitari s’arriba més lluny i es cobra més, i no es mira la sortida que pot tenir una carrera. Jo mateix, si hagués estat lampista hauria guanyat molts més diners”. Anna Laborda, professora del departament d’Economia d’ESADE, coincideix a dir que els pares “no han cregut que la FP fos una bona opció per als seus fills” i admet que sobren universitaris en algunes carreres, sobretot d’Humanitats.

Josep Gonzàlez Calvet explica també que hi ha un “desacoblament” entre les facultats i el que demana el mercat laboral: “La societat demana perfectes idiotes, gent que treballi molt i cobri poc”. El professor de la UB culpa d’aquest desacoblament els empresaris, “que han anat al negoci fàcil”, i els polítics, per una “falta de valentia per apostar per la tecnologia, per crear llocs de feina de qualitat. El que no té resultats a quatre anys vista, no els interessa”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona
Estat espanyol

Talgo rep una oferta de fusió de la txeca Skoda Transportation

Barcelona
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona