Economia

L'Euribor continua l'escalada malgrat la crisi financera

L'índicador s’ha situat on els experts calculen que arribarà el preu del diner en un termini relativament curt de temps

La crisi financera que es viu aquests dies als mercats és excepcional i, en certa mesura, inexplicable, ja que el sistema financer no ha estat en perill en cap moment. Aquest és un dels arguments que segurament utilitzarà el Banc Central Europeu (BCE) per mantenir la decisió d’apujar els tipus d’interès en breu.

De fet, un indicador com l’Euribor, l’índex que es fa servir per calcular els interessos de les hipoteques, ja dóna per fet que la màxima institució financera europea tornarà a apujar el preu del diner. L’indicador ja es va situar ahir per sobre del 4,64%, sis dècimes per sobre dels tipus oficials de l’eurozona. El més curiós, però, és que l’Euribor no ha deixat de pujar en els últims dies en plena crisi dels mercats financers i davant l’augment dels dubtes sobre l’evolució a l’alça del preu del diner en els propers mesos. De fet, el 6 d’agost, l’Euribor estava al 4,55%. Per tant, en poc més d’una setmana, s’ha encarit una dècima.

Alça d’hipoteques
Amb tot, ara per ara, una hipoteca per un valor de 200.000 euros a pagar en 25 anys a un tipus d’interès del 4,55%, té una quota mensual de 1.117,35 euros. Si l’Euribor acaba el mes d’agost al 4,64%, aquesta quota s’encarirà en prop de 10 euros mensuals.

“La valoració de l’Euribor es fa en funció del que passarà al mercat d’aquí a 3, 6 o 12 mesos”, va explicar a l’AVUI Ramon Adell, catedràtic de l’Escola Universitària d’Estudis Empresarials de la UB. Per tant, l’indicador ja dóna per descomptat “l’escenari que d’aquí a final d’any els tipus s’apujaran”, afirma Adell.

Ara bé, si la situació als mercats no millora d’aquí al setembre, pot ser que la decisió del BCE s’ajorni. Però, molt difícilment, l’entitat decidiria mantenir els tipus al nivell en què estan ara i, en cap cas, els abaixaria. Això només es produiria, segons Adell, en una situació de “pànic general en què la Reserva Federal decidís abaixar els tipus d’interès, i, de moment, ja ha dit que no ho farà”.

Per tant, l’Euribor s’ha situat on els experts calculen que arribarà el preu del diner en un termini relativament curt de temps, és a dir, al 4,5%. Aquesta taxa encara sembla llunyana del 4% del tipus oficial d’ara, però s’ha de tenir en compte que a finals de juliol tothom donava per fet que el BCE els apujaria dues vegades abans de final d’any. Si el nerviosisme dels mercats no desapareix i s’ajorna la decisió del setembre, podria ser que l’entitat “apugés els tipus un 0,5% d’una sola cop, o fins i tot per sorpresa, sense una reunió prèvia”, explica Adell.

Dos anys pujant
Les actuals taxes de l’Euribor estan al nivell més alt des del febrer del 2001, quan es va situar en el 4,59%. L’indicador porta vint-i-tres mesos consecutius marcant pujades. El mes d’agost del 2005, l’Euribor se situava en el 2,2%. Un any més tard, el 2006, estava al 3,6%. Ara, ja és un punt més car.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.