Economia

El govern aposta perquè les fusions de caixes d’estalvis concloguin aquest any

L'executiu català rebutja un procés llarg que acabi afectant la credibilitat del sistema

La reestructuració del mapa de caixes d’estalvis catalanes serà un procés ràpid que no pot allargar-se més enllà del desembre. Aquest és l’objectiu del govern. L’Executiu de José Montilla creu que el progressiu deteriorament dels balanços de les entitats els deixa poc marge de maniobra, a banda de voler evitar un procés llarg que acabi afectant la credibilitat del sistema.

“Hauríem d’arriba al proper Nadal amb tot enllestit”, asseguren fonts del departament d’Economia, que aposta perquè al final de la reestructuració només quedin tres o quatre caixes. Una integració de màxims que sembla complicada d’aconseguir davant les reticències que estan mostrant les pròpies entitats. I encara que el discurs es manté, amb la boca petita s’estima que una dimensió al voltant dels 30.000 milions d’euros en actius –que és a prop de la suma de la única fusió anunciada fins ara per les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu– pot ser considerada com acceptable en una primera etapa a tancar a finals d’any.

Malgrat la crida a la tranquil·litat i a la raonable marxa del negoci en aquests moments econòmics difícils que es fa des de les caixes d’estalvi, el discurs del govern es força diferent: “La situació de les entitats no és fàcil i la perspectiva a llarg termini pot empitjorar”. A banda d’un futur amb menys demanda de crèdit que reduirà els balanços de les caixes, des d’Economia es considera que en un món financer cada cop més globalitzat la dimensió ha passat a ser un punt clau per l’evolució del negoci: “El sistema financer català s’ha d’enfortir i ho ha de fer a través de les fusiones perquè les entitats petites tindran en el futur un difícil accés als capitals”.

Entre les grans protagonistes del procés, les caixes d’estalvis, hi ha opinions per a tots els gustos. Des d’aquelles que creuen raonable impulsar fusions davant l’actual conjuntura fins a altres que diuen que un cop superat el sotrac econòmic podran seguir desenvolupant el seu negocia amb l’èxit tingut fins ara. La solució a l’enrenou no s’allargarà gaire.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.